Nytt äppelmusteri öppnar i Mölnlycke

Under söndagen har Benareby sin första inlämningsdag till sitt nystartade äppelmusteri. Här kan den som har egna äpplen lämna in dem och en vecka senare hämta sin helt egen äppelmust.

ANNONS
|

För den som drunknar i äpplen har Anders Söderholm och Simon Svensson från nystartade Benareby musteri lösningen. Här kan du lämna in dina äpplen för att sedan hämta dem igen en vecka senare i form av äppelmust. Anders Söderholm ser fram emot premiären.

– Vi börjar med detta nu så vi är lite noviser, men jag gör det tillsammans med en kille som heter Simon Svensson som också bor i Mölnlycke som har Göteborg soda (Gbg soda, reds. anm.) som gör tonics och läsk och så, så jag lutar mig lite mot honom.

Det var Simon som tog initiativ till det nya musteriet och Anders valde att haka på.

ANNONS

– Han frågade mig om jag ville hänga på. Jag har ju lokalerna och han hade idén.

Lämnar in sina egna äpplen

Det hela går till på så vis att den som kanske har mycket äpplen hemma i sin egen trädgård lämnar in dem på söndagar, då de har sin inlämningsdag. På måndagen kommer musteriet sedan att pressa äpplena som därefter pastöriseras. Söndagen därpå kan man sedan komma tillbaka och köpa tillbaka sina äpplen, nu i form av must.

– Vi vill att man lämnar in minst 50 kilo och sedan får du tillbaka just dina äpplen och så betalar du en peng för dem. Så ett tips om du inte har tillräckligt med äpplen själv är att gå ihop med några grannar och se om ni kan få ihop 50 kilo. Det är bara bra om det blir lite olika sorter.

50 kilo äpplen blir ungefär 25 liter must, men man måste inte sedan köpa all must ens äpplen har genererat.

Är det någon särskild sorts äpplen som blir extra bra att musta?

– De säger att man ska blanda lite syrliga och lite söta och att de helst ska vara ganska mogna. För är de inte mogna så är de inte söta och då blir det för surt och stramar liksom.

ANNONS

Hoppas på stort intresse

De vet ännu inte exakt hur många som kommer dyka upp på söndag för att lämna in äpplen.

– Men jag vet att folk har anmält sig fast de inte behöver det. Så det kommer nog bli en del folk, men vi vet inte riktigt ännu. Men jag har en kompis som gör detta i Olofstorp, så det är litegrann därifrån idén kommer. Och de har jättejättejättemycket att göra. De hade tydligen pressat över 13 000 liter förra året, säger Anders Söderholm, och fortsätter:

– Folk gillar ju det här med att ta tillvara. Många krattar ju bara ihop och kör sina äpplen till tippen, men de flesta gillar att det blir någonting av det.

LÄS MER:Från generation till generation på Sammels lantgård i Landvetter

LÄS MER:Härryda-bryggerier gör upp om titeln ”Godaste Ipan”

LÄS MER:Grilla som Härrydaproffsen – här är mästarens tips

ANNONS