Grilla som Härrydaproffsen – här är mästarens tips

Det svenska grillaget Magi BBQ träffas ofta i Härryda och “övar”. De grillar och umgås. Med otaliga medaljer från olika mästerskap har de bemästrat grillningens ädla konst. Lagledare Wille Engelbrektsson berättar hur du maxar ditt grillgame, till och med i regnet.

ANNONS
|

Wille Engelbrektsson är lagledare för Magi BBQ, ett tävlingslag inom grillning. De är de nuvarande nordiska bronsmedaljörerna och har vunnit i kategorier såsom vegetariskt och dessert.

– Vi brukar ses i Härryda, där har vi vårt övningsställe. Vi kör ett par gånger på våren och ett par på hösten när vi tränar tillsammans allihopa. Vi bor lite utspritt men vissa av oss bor i Härryda, berättar Wille Engelbrektsson.

Grilltävlingar består oftast av sex obligatoriska kategorier: revben, nötkött, fläskkött, kyckling, fisk och vegetariskt. De tävlande bedöms utifrån smak, textur/mörhet, utseende och kreativitet. Under förra årets svenska mästerskap lades kategorin desserter till.

ANNONS

– Vi grillade revben med glass. Revbenen kryddade vi med kanel, honung och socker som vi rökte och sen grillade vi mango marinerad i blodapelsinsprit. Sen gjorde vi en liten röra med det, som blev en knäckig grej, och serverade med vaniljglass, berättar Wille förtjust.

Hur funkar kött och glass ihop egentligen?

– Man brukar ju ha sås till kött, den är ofta gjord på grädde och glass är ju grädde. Många är skeptiska till glass till kött men det blev riktigt bra, säger Wille självsäkert.

Snart ska laget delta i en tävling som arrangeras av KCBS Scandinavia, där de möter cirka 25 lag från hela Europa. Sista helgen i augusti åker de ner till Åkulla, där tävlingen hålls, och om de vinner får de åka på Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue, eller The Jack som mästerskapet också kallas.

– OS i grillning kan man kalla det. Där finns det otroliga proffs som lever heltid på det där. Om vi vinner tävlingen i Åkulla vore det första gången vi får åka dit, berättar Wille förväntansfullt.

Så grillar du i regnet

Det ihärdiga regnet de senaste veckorna har kanske inte uppmuntrat till grillning men Wille menar att det går utmärkt att grilla i alla väder.

ANNONS

– Det är inga problem alls, gör något som tar längre tid med locket på såsom en större köttbit. Man behöver ju inte stå i ösregnet och glo på grillen, man kan gå in emellanåt, skrattar Wille.

Många nöjer sig kanske med att grilla klassiska sommarsaker såsom spett eller bitar av fläskkarré. Wille berättar hur man kan se på grillen som verktyg och vidga sina vyer.

– Man kan se det lite så här: När man lägger locket på blir grillen mer som en ugn, när man har locket av är det mer som spisplattor. Du kan i princip göra allt på grillen, säger han.

Willes tillbehörstips

Helgrillat blomkålshuvud

Du behöver:

  • 1 Blomkålshuvud
  • 1 Citron
  • 1 skvätt valfri olja
  • 1 nypa flingsalt

Gör såhär

  1. Häll över lite olja och flingsalt på blomkålen (plocka inte av bladen om de inte är fula, de skyddar från värmen).
  2. Grilla indirekt (lägg vid sidan av glöden) i cirka 45 minuter, med locket på, på cirka 150-175 grader.
  3. Halvera citronen och grilla vid sidan av blomkålen.
  4. Pressa citronen över blomkålen när den är klar och servera!

LÄS MER:Mölnlyckes Paris firar Frankrikes nationaldag – Crêpe et Ciel blir konsertplats

LÄS MER:Hällsnäs hotell och restaurang satsar och bygger spaudde

LÄS MER:Ny restaurang ska slå upp portarna på Råda säteri

ANNONS