Nya uppdrag i regionen för Härrydapolitikerna

Härrydapolitikerna är inte bara med och styr kommunen i olika kommunala nämnder och bolag. Under tisdagen fick ett par av dem även nya uppdrag på regionnivå i Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Kommunpolitikerna i Härryda tar inte bara ansvar för styret av kommunen. Ett par av dem engagerar sig även i regionpolitiken på olika nivåer. Under gårdagens sammanträde i regionfullmäktige tillsattes de nya rollerna i nämnderna och bolagen.

De innehas nu av några av Härrydas mest namnkunniga förtroendevalda. Per Vorberg (M) valdes till ledamot i miljö- och regionutvecklingsnämnden och kommunalrådet Maria Kornevik-Jakobsson (C) tilldelades det tyngsta regionala uppdraget för en Härrydapolitiker. Hon blir vice ordförande i Norra patientnämnden samt ersättare i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.

Oppositionsrådet Patrik Linde (S) blev ledamot i delregional nämnd västra och Peter Arvidsson, gruppledare för Sverigedemokraterna blev ledamot i infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden.

ANNONS

För Kornevik-Jakobosson kom engagemanget som en mindre överraskning.

– Jag fick frågan om jag ville stå på listan och jag tänkte att jag hamnar väl på femte, sjätte plats. Men så hamnade jag på andra plats via medlemsröster. Då kunde jag säga nej tack, men nu när jag kommer gå ner och jobba 55 procent i kommunen tänkte jag att då kan jag engagera mig. Jag har inte tackat ja till mer uppdrag än jag klarar av att genomföra.

Hur gagnas Härrydaborna av att du är aktiv inom regionpolitiken?

– Jag kommer att sätta jättemycket fokus på kömiljarderna som kommit och att man lägger pengar på att korta köerna för barn och unga. De har alltid varit mitt intresse både vad gäller politiken och yrkesmässigt. Jag kommer också jobba mycket för att folkhögskolorna ska få vara kvar. De är otroligt viktiga.

En av de som kommer ha ansvaret för sjukvården är Oskar Sköld (S) från Hällingsjö. Sedan tidigare är han bland annat ledamot i både kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Han valdes till ledamot i Styrelsen för Regionhälsa.

– Vi sysslar med planerad vård på primärvårdsnivå och är huvudman för ett antal organisationer, bland annat 1177. Även barnmorskemottagningarna och ungdomsmottagningarna, säger han.

ANNONS

Varför väljer du att engagera dig på regional nivå utöver den kommunala?

– Det finns jättemånga saker som är otroligt viktiga som beslutas på den nivån. För kommuninvånarna är sjukvården en otroligt viktig fråga som måste belysas och det är jätteviktigt att vi har representation i de här församlingarna, säger han.

Här är Härrydaborna som fått nya uppdrag i regionpolitiken

Ulla-Karin Johansson (S) ledamot i Västra patientnämnden (Landvetter)

Patrik Linde (S) ledamot i delregional nämnd västra (Mölnlycke)

Kristin Arplöw (S) ledamot i styrelsen för Sjukhusen i väster (Mölnlycke)

Bajwa Varinder (S) ersättare Övervakningsnämnden Göteborg (Mölnlycke)

Oskar Sköld (S) ledamot Styrelsen för Regionhälsan (Hällingsjö)

Per Vorberg (M) ledamot i miljö- och regionutvecklingsnämnden (Landvetter)

Evalotta Liljenzin (M) ledamot i Styrelsen för Sjukhusen i väster, samt ersättare i Samordningsförbundet Älv och Kust (Hällingsjö)

Jenny Spiik (SD) ersättare i kulturnämnden (Mölnlycke)

Peter Arvidsson (SD) ledamot i infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden (Mölnlycke)

Lars Landrö (KD), ersättare i styrelsen för folkhögskolorna (Härryda)

Maria Kornevik Jakobsson (C) vice ordförande i Norra patientnämnden + ersättare i Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden (Mölnlycke)

LÄS MER:Försäkringskassan erkänner fel – kräver ändå Härrydabo på 200 000 kronor

LÄS MER:Härryda Hockey J20 är klara för spel i juniorettan

LÄS MER:Mördaren från Landvetter blev styckmördad – skildras i ny dokumentär

ANNONS