Ny snabbladdning i Landvetter: ”Fantastiskt”

Härryda utökar sin ledning gentemot grannkommunerna vad gäller laddstationer. Det är OKQ8 och Skellefteå Kraft som nu etablerar en supersnabb laddstation vid Landvetter flygplats.
– Känns fantastiskt, säger Sanna Lundström, affärsområdeschef på Skellefteå Kraft.

ANNONS
LocationLandvetter|

Som Härryda-Posten tidigare berättat finns det i nuläget närmare 300 laddstolpar i Mölnlycke, Landvetter och Hindås, enligt siffror som sammanställts av nyhetsbyrån Newsworthy. Ett riktmärke är att det bör finnas max tio fordon per laddstolpe – i Härryda är den siffran fem, vilket är bättre än samtliga grannkommuner.

Nu utökar alltså Härryda sin ledning med etableringen av ytterligare sex laddstolpar fördelat på tre laddare – denna gång med supersnabbladdare vid Landvetter flygplats.

Transporter har en viktig roll i omställningen till ett hållbart samhälle, enligt Sanna Lundström, affärsområdeschef på Skellefteå Kraft.

– Det känns fantastiskt att vi nu sätter ytterligare tre laddare i drift så att vi tillsammans gör det enkelt för konsumenterna att göra ett bättre val, säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hållbarhetschefen: ”Tidskrävande byråkrati”

I dagsläget finns det 112 supersnabb-laddpunkter på landets OKQ8-stationer och ambitionen är att det ska finnas 800 laddpunkter till 2026. Supersnabbladdarnas effekt är 150 kW, vilket är tre gånger högre än de vanligt förekommande snabbladdarna. Beroende på bilens kapacitet och batteriet kan en bil laddas för ytterligare 25 mils körning på ungefär 20 minuter. Men, enligt Andréa Hag, Director Sustainability & Communication på OKQ8, så har etableringen blivit försenad av tidskrävande byråkrati.

– Effektivare och snabbare ansökningsförfarande behövs om vi ska kunna hålla etableringstakten uppe, säger hon i pressmeddelandet.

Elen kommer från Skellefteå Kraft, som producerar 100 procent förnybar el genom egna kraftstationer för vind- och vattenkraft samt bioenergi.

LÄS MER:Laddstolparna står som spön i backen – i Härryda

LÄS MER:Kritik mot SD efter debattartikel om idrottshallen

LÄS MER:Nya rekommendationer om munskydd för besökare i vården

ANNONS