Chippning av katter.
Chippning av katter. Bild: Annika Karlbom

Ny lag ska skydda katter: ”Hoppas fler katter blir märkta”

Nu kan den övergivna sommarkatten vara historia. Från och med nästa år blir det olagligt att äga en katt som inte märkts och registrerats i ett kattregister. Men djurhemmen har inte fått information än om hur det ska fungera.

ANNONS
|

Nästa år blir det lag på att kattägare måste märka och registrera sina katter. Syftet med nya lagen är att göra kattägare uppmärksamma på ansvaret de har och för att försöka få ner antalet katter som hittas övergivna år efter år.

– Det handlar egentligen om djurskydd och kattens hälsa och att höja statusen på katten som sällskapsdjur och att man som ägare ska ta hand om sin katt, säger Christoffer Leijonwirth, projektledare för kattregistret på Jordbruksverket.

Lättare att hitta ägaren

På Göteborgs djurskyddsförening i Mölnlycke, som tar hand om upphittade djur i hela Västra Götaland, är man försiktigt positiv till den nya lagen.

ANNONS

– Ja, skillnaden är att det blir en lag på det men egentligen gör det väl ingen skillnad. Men jag hoppas att fler katter blir märkta så att man kan hitta ägaren, säger Susanne André, verksamhetschef för Göteborgs djurskyddsförening.

Susanne Andrée är dock kritiskt till att djurskyddsföreningar och veterinärer ännu inte fått någon information från Jordbruksverket om hur det ska gå till enligt den nya lagen.

– Vem ska säkerställa att katterna blir registrerade? Vad händer med en katt som inte är märkt och registrerad, kan den bli överlåten då. Det är sådant som hänger i luften, säger hon.

Hon säger att man på de olika djurskyddsföreningarna väntar på information.

– Som det är nu får man leta efter det eller ringa Jordbruksverket. Vi har inte fått någon information och väntar fortfarande på det. Vi har samarbetat med Djurskydd Bohuslän för att få klarhet i frågan.

Hitta nya hem till katterna

Enligt Christoffer Leijonwirth har man informerat om lagändringen på sin hemsida och han säger att man precis skickat ut anpassad information till veterinärer och ID-märkare.

– Nu initialt är fokuset på att få så många katter som möjligt märkta och registrerade. Information kring uppföljningen och hanteringen av katter som inte är registrerade kommer vi ha fokus på under våren.

ANNONS

Christoffer Leijonwirth säger att när ochippade och omärkta djur hamnar hos djurskyddsföreningar ska de föreningarna försöka hitta en ägare. Men hittas ingen ägare blir det lättare för föreningarna att försöka hitta ett nytt hem till katten.

Det är något som Susanne André tycker är bra.

– Det är väldigt bra och då går det fortare. Och det kanske får fart på ägare att registrera sina djur. Det hade varit fantastiskt, säger hon.

Att chippa en katt kommer kosta mellan 300 och 500 kronor, och att registrera den digitalt hos Jordbruksverket kostar 40 kronor. Gör man registreringen på blankett kostar det 100 kronor.

Dyrt märka och registrera

Susanne André skulle önska en kampanj med gratis chippning och registrering i början för att få kattägare att verkligen registrera sina katter.

– Det hade varit fantastiskt bra om det är gratis för att det ska få genomslag. Och att registreringen kanske sker redan hos den som chippar eller märker katten.

Om man är ägare till ett husdjur som man av olika anledningar inte kan ha kvar, vad ska man göra då?

– Man ska försöka omplacera den själv, inte lämpa över den på en djurskyddsförening, Vi är överfyllda med övergivna djur. Djuren har inga förutsättningar att klara sig själva och man behöver säkerställa att de får ett tryggt hem, säger Susanne Andrée.

ANNONS

Nu arbetar Jordbruksverket intensivt med att få upp kattregistret till årsskiftet.

– Vi inser att det inte är möjligt att alla är registrerade just då. Men det är en förväntan att det ska ske skyndsamt men ändå att det ska fungera rent praktiskt, säger Christoffer Leijonwirth.

Förbered din katt inför den nya lagen

Om din katt ännu inte är id-märkt är det bra att planera för märkning redan nu. För att märka katten ska du vända dig till en veterinär eller id-märkare.

En veterinär får märka katten med:

• Chip

• Tatuering i ett av kattens öron

En ID-märkare med en godkänd utbildning får märka katten med:

• Chip

Fråga din veterinär om den metod som rekommenderas för din katt.

Om katten ska resa till ett annat EU-land eller resa in till Sverige måste den vara märkt med ett chip som uppfyller vissa krav. Läs mer på våra sidor om att föra ut eller ta in katter.

Katter som inte behöver chippas och registreras är katter födda innan 2008 och katter under fyra månader.

Källa: Jordbruksverket

LÄS MER:Ica-kunder skänkte 100 kilo kattmat till utsatta katter

LÄS MER:EU-parlamentarikern David Lega ryter ifrån mot Liseberg

LÄS MER:Tidsplanen för Landvetter Södra klubbad: ”Saker kan alltid ändras”

ANNONS