Natur och drönare kan komma att hänga ihop i Landvetter Södra

Härrydas nya stad, Landvetter södra, har kommit ett litet snäpp närmre verkligheten. Nyligen har konsortiets medlemmar samt styrelsen för stadsutvecklingsprojektet enats om en gemensam målbild. Och då ingår både natur och drönare.
– Vi tittar såklart på vad finns det för lösningar i framtiden, säger Maria Ådahl, vd för Landvetter södra utveckling AB.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande kallar stadsutvecklingsbolaget de sex mål som utgör grunden för den nya målbilden ”Landvetter södra – en plats som berikar” för djärva och konkreta. Ett av dem handlar om att det ska finnas en ”hållbar infrastruktur och minskat omvärldsberoende”, ett annat att ”dramatiserad natur möter vacker arkitektur”.

I ett första skede ska det byggas 800 nya bostäder i den första detaljplanen, med målet att Landvetter södra fullt utbyggt ska ge hem åt 25 000 invånare.

– Styrelsen ställer sig bakom konsortiets målbild Landvetter södra - En plats som berikar, och det är en enorm styrka att företagen, kommunen och det kommunala bolaget, nu jobbar för att nå dessa ambitiösa mål, kommenterar Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda tillika ordförande i Landvetter södra Utveckling AB, den nya målbilden i pressmeddelandet.

ANNONS

Vorberg menar att den gemensamma målbilden möjliggör att göra ”något som är unikt för ett stadsutvecklingsprojekt”.

– Styrelsens arbete framåt är att nu säkerställa att målbilden nås så att Landvetter södra blir en plats som är attraktiv och gör livet rikare för våra invånare.

Närheten till naturen en grundbult

Att naturen kommer vara en självklar del av boendet och vardagslivet i Landvetter södra poängteras av bolagets VD Maria Ådahl.

– Det viktiga är att utgå från platsen och landskapet när vi utvecklar Landvetter södra, men också självklart att vi gör det utifrån människors behov, säger hon till Härryda-Posten.

Vad betyder då ”dramatiserad natur”?

– Det är ett vackert och kuperat och varierat landskap i området med tjärnar, bergskammar, dalar och höjder. Meningen med inriktningen är att verkligen ta tillvara på landskapet. Och det är en dramatik i naturen, naturligt, med det gröna, det blåa och bergen, menar Maria Ådahl och fortsätter:

– Det är någonting som verkligen är attraktivt, som tillfredsställer människan. Det ska integreras i utvecklingen av den byggda miljön.

Variationen i naturlandskapet ska också avspeglas när det gäller boendeformerna.

– Och det ska vi ta tillvara på när vi gestaltar kvarter och bostäder. Det ska också vara en variation av lägenheter, radhus och boendekoncept för alla åldrar där samtliga också får tillgång till landskapet med balkonger eller med markkontakt eller terrasserade lösningar.

ANNONS

”Vacker arkitektur” är en omdebatterad beskrivning. Vad betyder det?

– Det kan ju tolkas som en subjektiv fråga. Det finns ändå allmängiltiga begrepp kring vad som är vackert. Vi kommer involvera forskning kring vad som skapar välmående och vad som berikar människor och vad som får människor att må bra både utifrån hälsa och välmåendeaspekter men också gestaltning och arkitektur. Man vet exempelvis att grönska och visuell kontakt med natur från bostaden gör att människor mår bättre.

Maria Ådahl berättar för Härryda-Posten att frågan om estetik även kommer tas upp i de dialoger som bolaget och kommunen ska ha med Härrydaborna.

– Vi ska nyttja expertis och använda forskning kring de här områdena och inte bara utgå från vad man kan tycka är bra eller vackert. Men sedan ska vi naturligtvis ha dialog med invånarna och se vad vill de ha.

Arkitekturen i Landvetter södra ska utgå från hållbarhet

Debatten om modern arkitektur har eskalerat de senaste åren. Att bygga en helt ny del av Härryda gör att estetiken kommer hamna i centrum för gestaltningen.

Det rasar en debatt om modern arkitektur. Exempelvis gruppen Arkitekturupproret kritiserar ofta glas och betong. Hur tänker du kring den debatten och hur Landvetter södra ska se ut?

– Vi har försökt visa det med illustrationer i de inspirationsbilder som finns att konsortiet verkligen vill ta tillvara på de bra materialen som är hållbara i längden. Relatera till naturen och landskapet med trä visas också i illustrationerna. Det är inte uteslutet med betong, men att jobba med hållbara material är grunden, säger Maria Ådahl.

ANNONS

Att det ska finnas en balans mellan de olika utförandena samt att det finns flera olika företag med är en garant för att det kommer finnas variation, enligt Ådahl.

– Det är flera företag som är med, så då blir det säkert en variation ifrån respektive företag. Vissa jobbar kanske mer enbart med träbyggnader och andra kommer jobba med kombinationer. Det kommer vara en variation både i material och koncept.

Drönare kan bli naturlig del i Landvetter södra

– Det ska också kretsa kring service och mobilitet, tjänster och plats för föreningsliv och de delarna. Vi haft ganska tät dialog med olika föreningar och kommunens Rådet för idéburna organisationer.

En av de sakerna som diskuteras mest just nu vad gäller urban mobilitet, är framtidens flygtransporter med flygtaxi och V-TOL samt drönare. Är det där någonting som ni har funderat på?

– Först och främst vill vi ju få till en god, vanlig kollektivtrafik där man knyter ihop Resecentrum (i Landvetter, red. anm.) och befintliga bussar och en kommande, planerad järnväg där det pågår utredningar. Men sedan tittar man såklart på vad finns det för lösningar i framtiden som vi behöver vara flexibla och anpassa oss till.

Landvetter södra kan exempelvis komma att drönarsäkras för en vardag där både varutransporter men även en flygande vård genom drönare blir en naturlig del för de boende.

ANNONS

– Exempelvis är det ett projekt som kommunen är med i som handlar om vårdtransporter kopplat till drönarkoncept som Chalmers utvecklar, och det är vi med och tittar på. Hur skulle man behöva anpassa kanske ett kvarter så att en drönare skulle kunna landa med medicin eller vårdpersonal eller hämta prover. Men det är i ett supertidigt skede.

Målbilden ”En plats som berikar”

• Helhetskoncept för livet efter inflytt

• Dramatiserad natur möter vacker arkitektur

• Hållbar infrastruktur och minskat omvärldsberoende

• Enastående samhällsservice

• Kreativt bostads- och lokalutbud

• Destination Nature Awareness

Källa: Landvetter södra utveckling AB

LÄS MER:MP om Landvetter Södra: ”Gör en nationalpark istället”

LÄS MER:Centerpartiet bjöd in allmänheten till träff om Landvetter södra

LÄS MER:Kritik mot inventeringar gällande Landvetter Södra: ”Dåligt gjorda”

ANNONS