MP om Landvetter Södra: ”Gör en nationalpark istället”

Sedan stadsutvecklingsprojektet Landvetter Södra började planeras har lagstiftningen rörande artskydd blivit allt skarpare. Ett av partierna som ser positivt på detta är Miljöpartiet i Härryda.
– Vi har ju hela tiden hävdat att det här projektet aldrig kommer att bli av. Det är alldeles för höga naturvärden, säger Roland Jonsson (MP).

ANNONS
|

En avverkningsanmälan för skog nära Skällsjön i södra Landvetter har ännu inte nått beslut, efter snart fyra år. Bakgrunden till detta är bland annat en EU-dom rörande andra avverkningar i närområdet, som slagit fast att hänsyn behöver tas till varje individ av skyddad art, oavsett hur det ser ut på populationsnivå.

Detta har lett till att det krävs mer omfattande inventeringar av arter, än vad som tidigare gjorts, innan grönt ljus kan ges för avverkning, vilket Härryda-Posten rapporterat om innan.

I södra delen av Landvetter planeras också stadsutvecklingsprojektet Landvetter Södra, där tanken är att 25 000 nya invånare ska kunna bo när det står klart.

ANNONS

Förutom naturföreningarna har det inom politiken i Härryda kommun höjts röster kring bekymmer med ett storskaligt projekt i området, eftersom det rör sig om ett flertal skyddade arter i skogsområdet.

– De här frågorna har vi ställt till bolaget flera gånger, men vi får aldrig nåt riktigt svar, säger Roland Jonsson (MP).

Han fortsätter:

– Om man gör en stor kalaverkning, så finns det inga höga naturvärden kvar. Det är ett sammanhängande område. Det är inte så att man kan spara 10 procent och tro att man sparar 10 procent av arterna.

Miljöpartiet Härryda har varit emot både avverkningar och stadsutvecklingsprojektet Landvetter Södra, i området som de, precis som naturföreningarna, kallar Yxsjöområdet. Istället skulle de vilja se en nationalpark på platsen.

– En nationalpark hade varit fantastiskt. Vi skrev motioner för att man i stället för att bygga där skulle bygga en nationalpark. Den gick inte igenom, den motionen, säger Roland Jonsson.

KP: ”Ingen är gladare än vi”

Kommunpartiet är ett av partierna som också är emot Landvetter Södra-projektet, och som därför välkomnar en striktare tolkning av lagstiftningen rörande artskydd.

– Ingen är gladare än vi. Om man tittar på Landvetter Södra-området så finns det ju mer än 80 rödlistade arter. Så vi tycker från start att ”det här är ju inget bra projekt”. Vi tycker det är helt vansinnigt, säger Jan Gustavsson från Kommunpartiet.

ANNONS

Gustavsson menar att de dessförinnan var motståndare till ett golfprojekt som planerades i skogsområdet i södra Landvetter.

– Vi ser inget positivt med det. Vi vill vill hellre utveckla de befintliga samhällena i Härryda kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) är inte orolig för att planerna för Landvetter Södra skulle förhindras på grund av att tolkningen av artskyddslagstiftningen ser ut att skärpas.

– Det är inte så att vi ska skövla och bygga en betongstad. Det är inte det vi ska göra. Vi ska göra nåt mer hållbart och bättre, där naturen är en viktig del. Det är alltid så att det kommer nya lagar och nya domar. Då får man utreda mer. Då kan man använda vissa områden och vissa områden kan man inte använda. Då anpassar man sig efter det. Med tanke på att hela markområdet som kommunen äger är så ofantligt stort, så ska vi ju inte bygga på hela.

Vad händer om det visar sig att det blir svårt att exploatera där?

– Man ska vara medveten om att det finns en rättighet att avverka skog också. Är det så att staten säger att man inte får lov med det, då får staten gå in och ta den marken och underhålla den.

ANNONS

Bolaget: Planering av detaljplaner fortgår

Maria Ådahl, som är vd vid bolaget Landvetter Södra Utveckling, skriver via mejl till Härryda-Posten att:

"Självklart blir bedömningar utifrån lagstiftning intressant ur ett generellt perspektiv och något vi följer och anpassar vår långsiktiga planering efter [...] Att det tar extra tid med processer kopplat till EU-lagstiftning är känt”.

Hon fortsätter:

”För Landvetter Södra fortgår planering av de första detaljplanerna i anslutning till befintliga Landvetter. Vi ska skapa en attraktiv berikande plats för invånare som finns och flyttar till vår kommun. Det kommer ske under lång tid så robust planering utifrån befintlig och kommande lagstiftning är en självklar grund för arbetet”.

LÄS MER:Beskedet från högsta instans: Avverkning i Landvetter måste utredas på nytt

LÄS MER:Otillåtna båtar och bryggor ska rensas bort vid Rådasjön

LÄS MER:Nytida ifrågasätter Härryda-Postens granskning: ”Bygger på anonyma vittnesmål”

ANNONS