Multikonstnären Jens skapar i is – ska föreläsa för regeringen

Landvetterbon Jens Thoms Ivarsson är multikonstnär och tidigare konstnärlig ledare på ishotellet i Jukkasjärvi. Han har bland annat skapat 33 isbarer jorden runt och samarbetat med kläddesignern Karl Lagerfeld. Nu ska han föreläsa inför regeringen på Rosenbad.
– Det är väldigt befriande att arbeta med någonting som jag vet försvinner, säger han.

ANNONS
|

Den 51-årige Landvetterbon Jens Thoms Ivarsson har hela världen som sin kreativa arena. Han är designer, konstnär och föredragshållare som under sin karriär har arbetat med ett antal uttrycksformer med hjälp av framför allt naturmaterial som is och sten.

Hans intresse, kunskap och talang för formgivning gjorde att han hade ishotellet i Jukkasjärvi som arbetsplats, att han formgav och byggde 33 isbarer jorden runt och hade ett samarbete med en av världens största modeikoner någonsin – Karl Lagerfeld.

För Thoms Ivarsson började resan en dag när han var sjuk.

– Det dök upp ett program på tv om ishotellet och jag tyckte det såg jättespännande ut. Jag ringde upp de och så fick jag skicka in lite skisser, berättar han för Härryda-Posten.

ANNONS

Icehotel i Jukkasjärvi är världens första ishotell och hotellet återbyggs varje vinter och täcker drygt fem kvadratkilometer och konstrueras av snö och is från Torne älv. Jens fick jobbet som skulptör och under sina 18 år på hotellet hann han också med att vara designchef och senare även creative director för hotellet.

– Jag var med när ishotellet utvecklade isbarerna och har skapat 33 isbarer runt om i världen. De har varit i Tokyo, Istanbul, Kina ... överallt. Ett av projekten var för Chanel i Paris under modeveckan 2010, i samarbete med Chanel och Karl Lagerfeld. Vi transporterade is och snö till Paris och arbetade där i tio dagar.

"Det är bara fuck it och man vågar testa saker”

Torne älv är en av Sveriges nationalälvar och bland de sista orörda vattendragen i riket. Under mars månad varje år, innan snön och isen smälter av, skördar ishotellet isen.

– Då tar man upp kanske 2 000 ton is och lägger in det i ett stort fryslager och så stänger man dörrarna, så har man is hela det året. Ishotellet skickar ju isen över hela världen. Med vanlig transport som skickar livsmedel över hela världen. Alltså fryst mat, säger Jens.

Som formgivare har han arbetat med en hel del olika material, men det är just isen som skapar de förutsättningar för ett frigivande flyt i skapandeprocessen som Ivarsson strävar efter.

ANNONS

– Det är väldigt befriande att arbeta med någonting som jag vet försvinner. Det är bara fuck it och man vågar testa saker och bara kör. Isen kommer smälta och det gör att man blir väldigt fri och skapar just i stunden, berättar Jens Thoms Ivarsson och tillägger:

– För att få ett bra resultat ska man ha riktigt vassa verktyg, men annars är det motorsåg och isjärn man använder. Samtidigt är is också lätt för det finns ingen fiberriktning att tänka på utan man kan jobba åt vilket håll som helst. Det absolut svåraste är att komma på vad man vill skapa.

Trots att Jens Thoms Ivarsson nu flyttat hem till Landvetter är han fortfarande kreativt aktiv i Kiruna. Han har tillsammans med Arne Bergh – konstnär och också tidigare kreativ ledare och delägare på ishotellet – nu startat eget.

– Vi jobbar inte så mycket med ishotellet längre. Vi kände att vi ville börja om. Liksom göra någonting nytt. Som nödvändigtvis inte behövde ha med is och snö att göra. Så vi startade upp Poikki Art & Design Camp, en konsthall i det fria, som ligger tvärs över älven mittemot ishotellet. Poikki betyder just tvärs över.

ANNONS

Unikt konstverk om Kirunas förvandling

Vännerna är tillsammans med poeten Lina Ekdahl nu aktuella med en unik och flytande livekonsthändelse på Torneälven. De har använt sig av ledorden förvandling, förändring och förnyelse och döpt konstverket till Metamorfos, vilket anspelar på att delar av Kiruna stad flyttas.

– Jag känner mig väldigt stolt över detta. Vi känner att vi har satt fingret på något som känns viktigt för oss, säger Jens Thoms Ivarsson och förklarar:

– Flytten rör upp mycket känslor hos de som bor i Kiruna. Det är klart det är så när en stad flyttas. Ditt barndomshem rivs plötsligt och så får man en ny lägenhet som man kanske inte ens vill bo i. Så vi stod i Kiruna och såg de här enorma högarna av rivningsmaterial från de gamla byggnaderna. Och då bara slog det oss. Vi ska göra någonting med det här materialet, vi ska återanvända det gamla Kiruna. Skapa någonting nytt utav det.

Själva konstverket är ett litet hus som står vilandes på en fem meter hög träkub som flyter på Torne älv och är alltså uppbyggt av en kombination av rivningsmaterial och is.

Föreläsning på Rosenbad – inför regeringen

Idag utgår Jens Thoms Ivarsson från Ringön i Göteborg. Där delar han en tidigare industrilokal med kreativa aktörer från flertalet olika branscher. Han berättar att han tröttnat lite på hans skapande med is och att han nu blickar framåt.

ANNONS

Idéerna sprutar men riktningen är klar. Han vill skapa mer offentlig konst men framförallt föreläsa mer om kreativitet.

– Jag vill hjälpa andra att bli kreativa.

Han har sedan tidigare undervisat en del i designmetodik, däribland två år på ett universitet i den chilenska huvudstaden Santiago de Chile.

– Jag upplever att många har klyschor eller fördomar om vem som är kreativ. Exempelvis säger många att jag är kreativ för att jag gör saker som syns visuellt. Men det kreativa handlar mycket om ett speciellt tankesätt där vi idag tyvärr har ett skolsystem som tar bort väldigt mycket av det, berättar Jens Thoms Ivarsson.

Hur definierar du ett kreativt tankesätt?

– Jag vet ekonomer som är overkligt kreativa och sen vet jag konstnärer som jag tycker är otroligt likartade och tänker smalt. För mig handlar kreativitet om att man hittar nya lösningar på antingen gamla problem, eller att lösningar på problem som inte finns än. Jag skulle även vilja lägga till ordet relevant, eftersom det är så lätt att vara flummig kreativ. Det är kul men när man ska göra ett projekt så finns det vissa begränsningar och då ska kreativiteten användas som ett verktyg.

Nu ser Jens Thoms Ivarsson framemot en tripp till Stockholm och Rosenbad. Han har blivit inbjuden till ett runda bord-samtal där han ska hålla ett föredrag om hur regeringen kan hjälpa till och stötta kulturella processer i samhället.

ANNONS

– Det ska bli väldigt spännande och det kändes väldigt roligt att få den inbjudan. Jag ska under ett par minuter presentera för den absoluta toppen på regeringsnivå kring frågor som rör hur vi utvecklar samhällen så att de blir mer öppna, tillåtande och lustfyllda.

LÄS MER:Eskilsby-konstnären Ida söker skavankerna i naturen

LÄS MER:Hemma hos Maria Frank i Mölnlycke får prylarna nytt liv

LÄS MER:Landvetterskolan prisade femteklassares kreativitet med Nobelmiddag

ANNONS