Mölnlyckebon Claes fixade 100 kaminer till Ukraina

Vinterkyla och elbrist i krigets Ukraina fick Mölnlyckebon Claes Leandersson att agera. Maskiner och kollegor på arbetsplatsen i Eklanda sattes i medmänsklighetens tjänst.
– Det är fasen inte kul att frysa och vara hungrig, säger Claes.

ANNONS
|

Vid entrén till en låg byggnad på en snöslaskig gata i Eklanda utanför Mölndal står Claes Leandersson, 56. Mölnlyckebon är vice vd på RZ INM Mekaniska, företaget som till vardags tillverkar fästen för dieseltankar och stötdämpare för tunga lastbilar. Men innan jul kom Claes med förslaget att de borde tillverka något utöver det vanliga.

– Frugan drog länkar till två reportage om två företag som fixade kaminer som skickades ner till Ukraina och hon tyckte väl att det var en smal sak för mig på mitt jobb att göra.

Claes fru Monica hade sått ett frö i huvudet och han kunde inte släppa tanken på att hjälpa till.

ANNONS

– Det är fasen inte kul att frysa och vara hungrig. Jag menar här gnäller vi när det är plus tre grader men det är lite tuffare för dem. De har ju ingen el till och från va, säger Claes och blir allvarsam.

– Sen har jag tänkt en del på detta, han som startade detta (Rysslands president Vladimir Putin, red. anm.) sabbar ju en hel generation, alla dessa barn, kanske två generationer. Det är helt horribelt alltihop och därför kunde jag inte släppa det.

”Nu får jag stå och svetsa hundra kaminer själv”

Att göra kaminer har blivit lite av en folkrörelse, enligt Claes, som vet åtminstone två företag i Göteborg som också tillverkat kaminer till Ukraina. Ett snabbt mediasvep bekräftar Claes bild, från norr till söder har svenskar frivilligt ställt upp med tid och pengar för att hjälpa ukrainarna genom den bistra vintern. Något som varit extra behövligt då Ryssland riktat in sig på att förstöra det ukrainska elnätet.

Vägg i vägg med kontoret ligger verkstaden, bakom en gulnad plastridå står maskiner uppradade. Lasermaskiner stora som kolosser, i ett rum dansar en robotarm oförtröttligt fram och bockar plåt. För en lekman ser det ut som science-fiction.

På sju lastpallar på lagret står allt snyggt och prydligt uppradat – hundra kaminer redo att skeppas ner till hungriga och frusna ukrainare. Claes visar hur skorstenen skruvas fast i kaminen.

ANNONS

När väl idén om att tillverka kaminerna hade slagit rot tog det inte lång tid innan Claes gick från ord till handling.

– Jag pratade med personalen på lussefikat och gick ut därifrån med en klump i magen och tänkte: ”jädrar nu blir frugan förbannad för nu får jag stå och svetsa hundra kaminer själv hela julen”.

Men responsen lät inte vänta på sig.

– Det var helt otroligt, folk engagerade sig som fasen i detta! Det växte och blev mycket större än vad jag hade kontroll över, säger Claes som fick 16 kollegor att ställa upp efter arbetstid, mitt i slutspurten inför jul.

Pilsnerkorv och gulaschsoppa för 4000 kronor

Två av dem som hoppade på projektet var Mikael Olofsson, produktionsplanerare och Daniel Nordenmark, materialklarerare och laseroperatör. Mikael tyckte inte det var nog med kaminer – mat behövs ju också.

– Så jag startade en insamling bland grannarna hemma i Kungsbacka. Jag berättade om projektet och bad de som ville att swisha, säger Mikael Olofsson.

Allt som allt blev det fyratusen kronor till ärtsoppa, pilsnerkorv, gulaschsoppa och raviolikonserver. I varje kamin blir det fem burkar.

– Det kändes självklart att ställa upp när man får chansen, säger Daniel Nordenmark som var bland de första att arbeta med projektet. Med lasermaskinens hjälp skar han ut kaminens alla delar.

ANNONS

– Det är jättebra att ge pengar till hjälporganisationer men det är svårare att följa vad det blir av det. Men här tillverkar vi nåt som går att ta på, det är mer handfast, säger Claes Leandersson.

Hur har det känts att jobba med detta?

– Jätteroligt, jag har ju suttit på kontoret i femton åren så det var kul att gå ut på golvet och svetsa igen, säger Claes Leandersson.

Vart exakt kaminerna komma hamna vet inte Claes, men med hjälp av den ideella föreningen Help Ukraine Gothenburg ska allt transporteras ner till gränsen där andra hjälporganisationer tar vid. Bland annat ska fyra svenska ambulanser som skänkts till Ukraina fyllas med kaminer. Förhoppningen är att allt skeppas inom tre veckor.

Om den svenska pilsnerkorven faller ukrainarna i smaken återstår att se, men något mättare och varmare kommer de garanterat bli.

LÄS MER:Javad ”Reborn” Vahid Rezah från Mölnlycke är Sveriges bästa thaiboxare

LÄS MER:Fredrik var i New York när temperaturen föll: ”Känns inte normalt”

LÄS MER:PRO:s ordförande i Landvetter: ”Systemet är skevt”

ANNONS