Mölnlycke Filmstudio bjuder in till ny säsong: ”Film är som att resa i tid och rum”

Det blir rekordmånga svenska och nordiska filmer när filmstudion i Mölnlycke bjuder in till vårprogrammet. Men det är en film från Bhutan som filmstudions ordförande Dragana Mrdja ser mest fram emot.

ANNONS
|

Mölnlycke Filmstudio har tagit filmer från hela världen till Härryda i tre decennier. På tisdag drar den nya vårsäsongen igång, med åtta nya filmer. Den här gången är det med flera svenska och nordiska titlar. Bland annat Ruben Östlunds uppmärksammade ”Triangle of Sadness” och Tarik Salehs ”Boy from heaven” återfinns på programmet men även en asiatisk film.

– Vi har en film från Bhutan den här gången, ”Skolan vid världens ände”, och det är jag så glad för. Det är första gången vi visar en film därifrån, berättar föreningens ordförande Dragana Mrdja för Härryda-Posten.

"Skolan vid världens ände” handlar om en ung lärare som mest drömmer om att bli popsångare och hellre tillbringar tid i krogvärlden än i klassrummet. När skolledningen tröttnar på honom får han valet att antingen lämna skolan – eller bege sig till en avlägsen skola.

ANNONS

– Det hade kunnat vara en film om en lärare från Mölnlycke. Film är universellt på det viset. Att filmen utspelar sig i Bhutan ger den ännu en dimension.

Film är som att resa

Dragana Mrdja ser på film som att sätta sig ner i biosalongen och ge sig ut på en resa.

– Jag älskar att resa, det är det bästa jag vet. Genom filmen reser vi i både rum och i tid.

Filmstudions arbete sker ideellt där programmet är resultatet av det stora filmintresset.

– Filmstudion har sju personer i styrelsen. Ingen av oss har film som profession utan vi är filmentusiaster. Vi går på filmfestivaler, läser mycket filmrecensioner och ser mycket film. Vi tillhör även Sveriges Förenade Filmstudios som har listor vi kan inspireras av.

– För att se filmstudions bredd så räcker det nästan inte att bara vara med en säsong, utan man får gärna vara medlem under en lite längre tid. Vi visar ju film från olika världsdelar, olika epoker, från olika genrer, filmer som vi hoppas intresserar och berör vår publik.

”Vill utmana publiken”

I vår vill filmstudion i Mölnlycke även ge sina medlemmar en helt ny slags filmupplevelse.

– Vi vill också utmana vår publik och en film som kan göra det i vår är en fransk film som heter ”Vortex” av Gaspar Noé. Det är ett ganska tungt drama om livets slutskede men också en experimentell film där bildrutan är delad i två. Det är första gången jag kommer se en film som så, det kommer vara intressant att se hur man lyckas med det och hur stor prövning det blir för publiken att följa.

ANNONS

För att se filmerna i programmet krävs medlemskap hos Mölnlycke Filmstudio. För 380 kronor fås åtta filmupplevelser som visas på tisdagar klockan 16:30 och 19:15 i Stora Salen på Mölnlycke kulturhus.

Mölnlycke Filmstudios vårprogram 2023

• 10/1: Den blinda mannen som inte ville se Titanic

• 24/1: Ali & Ava

• 7/2: Vortex

• 21/2: Skolan vid världens ände

• 7/3: Triangle of sadness

• 21/3: Boy from heaven

• 4/4: Official Competition

• 18/4: Holy Spider

LÄS MER:Smörgåssemlan i Landvetter – världsunik

LÄS MER:Nu blir Västtrafiks biljetter dyrare – så kan du undkomma prishöjningen

LÄS MER:GP-profilen Kristian Wedel utlovar världspremiär på ny låt av Vier Brillen vid konsert i Mölnlycke

ANNONS