Miljöaktivist från Mölnlycke döms: ”Kändes ödesmättat i rättssalen”

Folkhälsovetaren Tua Björnsdotter Frank från Mölnlycke åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakt efter att ha deltagit i en aktion under Extinction rebellions flagg. Nu har domen fallit.

ANNONS
|

Det var i slutet av maj som Tua Björnsdotter Frank, 30, deltog i en aktion av civil olydnad tillsammans med ett 20-tal medarbetare från hälso- och sjukvården från stora delar av landet. De använde sina kroppar för att blockera en av infarterna till Energihamnen i Göteborg. Härryda-Posten har tidigare skrivit om åtalet.

Hon åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakt och riskerade på pappret fängelse. I stället dömdes hon nyligen av Göteborgs tingsrätt till 40 dagsböter om 50 kronor och ska betala 1 000 kr till brottsofferfonden.

Vad tänker du om domen?

– Jag som medborgare och folkhälsovetare blir ledsen och orolig över att fredliga aktivister som egentligen bara kräver sin grundlagsskyddade rätt till en hälsosam miljö för nuvarande och kommande generationer lagförs och döms och inte passiva makthavare.

ANNONS

Vad tänkte och kände du när du var i rättssalen?

– Det kändes ödesmättat. Jag tänkte på att jag har blivit vuxen i klimatkrisen och att jag har varit besviken på att vuxna inte tagit ansvar och agerat starkare tidigare. Men nu är jag också vuxen och jag har en skyldighet att göra vad jag tror är mest effektivt för att säkra en så bra och trygg värld som möjligt för dem jag älskar och mina medmänniskor.

Det var ett lågt straff om det tas i beaktande att fängelse ligger i straffskalan. Vad tänker du om det?

– Jag tror inte att någon aktivist har fått fängelse för en sådan här sak. Även om det ligger på straffskalan så det var ingen som förväntade sig fängelse. Jag pendlar mellan känslan av att jag har offrat mycket för mänskligheten och känslan av att det jag har offrat är väldigt lite i jämförelse med allt det lidande som samhället jag är en del av, med sitt fossilberoende, skapar.

Det var första gången du tog till civil olydnad. Kommer du fortsätta delta i den här typen av aktioner?

– Jag vill innerligt att jag inte ska behöva göra det här igen. Men samtidigt har jag aldrig fått så mycket mediaintresse och så många människor som hört av sig och stöttat och plötsligt tagit tydlig ställning som jag fått av att göra det här. Tyvärr.

ANNONS

I juli förra året antog FN:s generalförsamling en resolution om rätten till en ren, hälsosam och hållbar miljö som en mänsklig rättighet.

LÄS MER:Tua från Mölnlycke åtalad för klimataktion: ”Har testat de duktiga vägarna”

LÄS MER:Casparssons korttidsboende i Rävlanda lägger ner – efter 55 år

LÄS MER:Prislappen för billigaste huset i Härryda kommun i augusti

ANNONS