Mikael Damberg på blixtvisit i Mölnlycke

Socialdemokraterna höll distriktskongress på Råda rum under lördagen. Före detta finansministern Mikael Damberg gjorde ett blixtbesök och passade på att rikta en känga mot regeringen.
– Jag tror regeringen backar in i framtiden, säger han till Härryda-Posten.

ANNONS

Det var god stämning när Socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Mikael Damberg (S) predikade för de redan frälsta – på partiets distriktskongress på Råda rum i Mölnlycke under lördagen.

Damberg äntrade scenen till rungande applåder och började med att ”smöra” för distriktet, som han själv skämtsamt uttryckte det:

– Jag tackade för en bra lokal valrörelse, vi har gått framåt i det här distriktet och tagit tillbaka makten i regionen, så vi har gjort en stark valrörelse.

I stor del av talet gick Damberg hårt åt regeringens politik och oinfriade vallöften från högerpartierna, något som möttes av medhåll och skratt från partikamraterna i publiken.

ANNONS

Höghastighetsbanan i malpåse: ”Ett feltänk”

Efter talet och en raskt genomförd fotosession med partivänner fångar Härryda-Postens reporter Damberg innan han ska sätta sig på ett tåg tillbaka till Stockholm. Och apropå tåg så kommenterande Damberg regeringens inställning till höghastighetsbana så här:

– Generellt är vår infrastruktur underfinansierad och ska Västsverige lyckas med stora investeringar som planeras i svensk industri då kommer det krävas bättre järnvägsförbindelser.

Vad tänker du om att regeringen nedprioriterar planerna på höghastighetståg?

– Jag tror regeringen backar in i framtiden, det är ett feltänk. Jag tror det kommer visa sig senare att det behövdes och att regeringen bara fördröjt och försvårat en ekonomisk utveckling för Sverige.

I sitt tal kritiserade Mikael Damberg bland annat regeringens elstöd, inte bara för dess sena insats utan för, i hans tycke, dess ineffektivitet. I vårbudgeten förväntar han sig mer pengar till välfärden.

– Regeringen måste se att det finns en ekonomisk verklighet, de tar inte riktigt in att många grupper har det svårt ekonomiskt just nu. Jag förväntade mig redan i höstas mer finansiering av välfärden – speciellt till skolor och äldreomsorg. Det är två områden som får det svårt med finansieringen nu därför att regeringen inte tar sitt ansvar, säger Mikael Damberg.

ANNONS

Ett sent vallöfte från Moderaterna gällde ett pausat amorteringskrav. Hushållen skulle avlastas under inflationen genom att slippa betala sina amorteringar. Något som regeringen ännu inte infriat efter att Riksbanken satt ner foten.

– Det visade sig också vara ett valsvek. Problemet för regeringen är väl att Riksbanken har sagt att om man tar bort amorteringskravet så kommer man höja räntorna för alla och det är inte så attraktivt. Men jag följer noga den här utvecklingen och bankerna har möjlighet att ge dispenser och det är otroligt viktigt att bankerna också utnyttjar den möjligheten från amorteringskraven.

Hur hade du agerat som finansminister?

– Det är svårt eftersom Riksbanken är så tydliga på den punkten. Jag tror det snarare handlar om andra stöd. Vi har exempelvis föreslagit att man ska tillfälligt höja barnbidragen. Det är en ekonomiskt väldigt träffsäker insats för alla barnfamiljer, säger Damberg och tillägger:

– Vi har även föreslagit att man kan pressa elräkningarna genom att staten handlar upp långa kontrakt på el, det vi kallar folkhems-el, och på så vis få helt andra nivåer på elräkningar.

Damberg: ”Alla hatar oss!”

Mikael Damberg skakar händer och mottar blomsterbuketter, pressekreteraren sneglar på klockan och det är snart dags att rusa till tåget. Det är ett jäktande schema för den tidigare finansministern – trots att han slipper ministerposten. Men mer tid för sin passion – fotbollen rent generellt och AIK i synnerhet, verkar han inte ha, även om det vankas allsvensk premiär för hans favoritlag.

ANNONS

– Tyvärr kommer jag inte vara på plats i Halmstad imorgon men jag kommer se det på tv och jag hoppas på tre poäng.

Du är ju lite i fiendeland som AIK:are, vågar du tippa var AIK placerar sig i år?

– Alla hatar oss, alla hatar oss! säger Damberg och ler stort och slår ut med armarna.

– Nej, men jag tror folk underskattar AIK. Jag tror vi har ett anfallsspel som vi inte haft på många år, så jag tror vi kan bli tyngre än folk förväntar sig, så vi kommer vara med och tävla i toppen, säger Mikael Damberg innan han rusar vidare.

LÄS MER:Vikarie skrev fel i passet – resenär blåstes på resan

LÄS MER:Barnloppis i Mölnlycke drog hundratals föräldrar och barn

LÄS MER:Att höja arbetsgivaravgiften för ungdomar hjälper ingen

ANNONS