Merparten av kommunens hjärtstartare är oanvändbara på kvällen

Flera orter i Härryda kommun står helt utan hjärtstartare. På de orter där det finns låses hjärtstartarna in när verksamheter stänger ner vid arbetsdagens slut.

ANNONS
|

Hjärtstartare räddar liv. En hjärtstartare som används inom fem minuter ökar överlevnadschansen till cirka 70 procent.

If Skadeförsäkringar har gått igenom Sveriges Hjärtstartarregister, som kartlägger var i landet hjärtstartare finns och hur tillgängliga de är.

Flera orter saknar hjärtstartare

Resultat är nedslående. Genomgången visar att i Härryda kommun finns 64 hjärtstartare registrerade i det nationella registret. En vanlig vardagskväll är enbart 13 av hjärtstartarna tillgängliga i kommunen. Förklaringen är att hjärtstartarna finns i verksamheter som låser dörrar när arbetsdagen är slut.

Dessutom står flera orter i kommunen helt utan hjärtstartare enligt registret. Hällingsjö, Nya Långenäs, Eskilsby och Snugga samt Rya saknar hjärtstartare helt.

ANNONS

Så samlades datan in.

Sveriges Hjärtstartarregister (SHR) skapades 2009 och ägs av Svenska rådet för hjärt-lungräddning (HLR-rådet). Det totala antalet tillgängliga hjärtstartare bygger på en sammanräkning av alla unika hjärtstartare som varit tillgängliga någon gång under veckan i mitten av oktober. Det finns hjärtstartare som är tillgängliga endast vid andra tidpunkter på året.

Vardagskväll avser här klockan 21 en måndag i oktober. Tillgängligheten kan variera under året, och skilja sig mellan veckodagarna.

Eskilsby och Snugga överlappar till viss del Marks kommun, men If har räknat dem helt till Härryda. Hindås sträcker sig över både Härryda kommun och Bollebygd men räknas också helt till Härryda i genomgången.

Men riktigt så illa är det inte som If:s genomgång visar. Härryda kommun har också hjärtstartare som inte syns i registret.

”Man vill inte ha folk som springer in i verksamhet hur som helst ”

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) säger att kommunen tar ansvar för hjärtstartare finns i deras verksamheter och förklarar varför de inte finns registrerade i registret.

– De är inte registrerade där utifrån att man inte vill ha in folk på till exempel en skola eftersom det inte är en allmän plats. De är inte publika på det sättet. Man vill inte ha folk som springer in i verksamheter hur som helst, säger han.

Han vet inte om det är möjligt att göra vissa av kommunens hjärtstartare användbara efter kontorstid, genom att placera dem utanför byggnaden. Om kommunen skulle ansvara för fler publika hjärtstartare föreslår han klubbstugor, butiker, hembygdsgårdar och församlingshem som potentiella platser för verktyget.

– Jag vet inte hur stöldbegärliga de är. Man har larm på vissa av dem här för att de har blivit stulna tidigare. Så man måste nog tänka till. Sen är det inte bara att sätta upp utan man ska ju ta hand om dem och sköta dem, kolla batterier, det måste vara tydligt vem som har ansvaret, säger Per Vorberg.

ANNONS

Han påpekar att utöver kommunen skulle sjukhus och räddningstjänst kunna ta ansvar för att placera ut publika hjärtstartare.

Ser du något problem med att det inte finns fler hjärtstartare tillgängliga?

– Jag har ingen statistik över hur många som behövs. Men det är ett hjälpmedel som räddar liv så det är självklart att de är bra.

LÄS MER:Nytt företag startas i Härryda – Corpus Curatio Aktiebolag

LÄS MER:Härryda 2 vann mot Gislaved på hemmaplan

LÄS MER:Polis på väg till jobbet fick stanna fortkörande Härrydabo

ANNONS