Man åtalas – smugglade farlig vätska

En man i 30-årsåldern från Göteborg står åtalad för en rad brott, inklusive smuggling av en GHB-liknande kemikalie. Mannen misstänks även för rattfylleri och ringa vapenbrott.

ANNONS

Brotten kom i dagen när det avslöjades att mannen hade beställt två liter rengöringsmedel i mars ifjol. Vätskan, som klassas som hälsofarlig och anmälningsskyldig, används vanligtvis för sanering av exempelvis klotter. Försändelsen, som skickats från Nederländerna, fastnade på Postnords terminal i Härryda. Vad som gjorde fallet ännu mer bekymmersamt – för den åtalade mannen – var att vätskan innehöll det hälsofarliga ämnet GBL, som när det konsumeras omvandlas till det narkotikaklassade ämnet GHB.

Förvarande kokain och vapen i barnrummet

När polisen åkte ut till mannens arbetsplats för att hämta in honom för förhör väcktes misstanke om fler brott. I mannens ryggsäck upptäcktes en burk med GHB, och då mannen kör truck på sin arbetsplats fattades misstanke om rattfylleri. Något som senare bekräftades genom ett blodprov.

ANNONS

Mannen, å sin sida, hävdar i förhör att han inte har någon vetskap om hur han skulle ha blivit exponerad för substansen eller vem som är ägare till burken med GHB, som hittades i hans ryggsäck.

Polisen gjorde också en husrannsakan i hans hem, där hittade de bland annat pepparspray och en mindre mängd kokain i ett barnrum. Han förnekar brott och menar att kokainet troligen tillhört en bekant som sovit över i mannens hem.

Pepparsprayen däremot, som är klassat som ett vapen, menar mannen att hans före detta partner glömt i lägenheten, men att han inte visste att det var olagligt.

"Kommer jag lindrigare undan?”

I förhör med polisen svarar mannen svävande på frågor rörande försändelsen med den hälsofarliga vätskan och vem den var beställt för. Mannen erkänner att han ”hjälp att betala” för vätskan men nekar till smuggling då han inte visste att han var anmälningsskyldig att föra in vätskan i landet.

Vidare menar mannen att vätskan var tänkt för någon annan men han vill inte uppge vem: ”Jag fattar ju att det inte är rätt att jag köpt en sak som inte ska vara här. Vad händer om jag berättar vem den ska till? Kommer jag lindrigare undan? Det är ju jag som gjort själva brottet.”

ANNONS

Enligt Tullverkets statistik togs närmare 50 liter GBL i beslag under 2022 och fram till juni i år har närmare 30 liter GBL stoppats av Tullverket från införsel i landet.

Mannen har vid flera tillfällen gjort beställningar av den hälsofarliga vätskan, men menar nekar kännedom om att det är farligt eller att det skulle vara till honom. Mannen har även mottagit pengar via Swish-betalningar på över 15 000 kronor men nekar till att han skulle fått betalt för införseln av vätskan.

Mannen misstänks för smugglingsbrott, rattfylleri, ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott.

LÄS MER:Sjövalla FK redo att plocka tillbaka andraplatsen – har rustat upp med nyförvärv

LÄS MER:Michaela Meijers resa i VM över

LÄS MER:Dödskrasch skakar Rally-SM – Hindåsföraren var på platsen

ANNONS