Man åtalas för utpressning av Härrydabo – tvingade fram banköverföring

Mannen hotade personer i både Härryda och Marks kommun. Nu väcks åtal vid Borås tingsrätt.

ANNONS
|

En man i 35-årsåldern bosatt i Göteborg står åtalad för åtta fall av utpressning, varav ett är försök till utpressning. Enligt stämningsansökan ska ett av dem ha skett i Härryda kommun och ett i Marks kommun.

Ska ha lurats via falsk person i app

I fallet som berör Härryda kommun har den misstänkte eller tillsammans med andra genom olaga tvång förmått en man att föra över 65 000 kronor till den misstänktes bankkonto. Detta efter att målsäganden blivit krävd på 400 000–500 000 kronor.

Tvånget ska ha bestått i att målsäganden ska fått höra: ”När du är död så spelar det ingen roll vad som händer med huset”.

ANNONS

Anledningen till de krävda pengarna var att den målsägande skulle straffas för att ha haft kontakt med en gärningsmans lillebror genom chatt i en app – och därmed utsatt lillebrodern för fara.

Enligt stämningsansökan ska det dock ha varit den åtalade som lagt ut en påhittad person för att kunna användas i utpressningssyfte.

Hotade och krävde swish

Gällande fallet i Marks kommun har mannen tillsammans med en annan person hotat ett sambopar för att få dem att swisha över pengar. Totalt ville gärningsmännen ha 134 000 kronor, men de fick bara en överföring på 3 000 kronor.

Hoten bestod enligt stämningsansökan bland annat av: ”Mig är ingen ni ska leka med, jag har suttit inne för mord”, ”Vi måste ha nånting redan ikväll, annars så kommer det, ni vet, gå åt helvete”, ”Om vi inte får pengar ifrån er kommer vi att gå på era familjer och husdjur” följt av ett hot i stil med ”Vi kommer och skjuter dig ikväll”.

Åklagaren menar att ”hoten har varit ägnade att framkalla allvarlig rädsla för deras och andras säkerhet till person, frihet eller frid”.

Åklagaren: ”Mordhot är vanligt”

Ove Jäverfelt är vice chefsåklagare vid Borås tingsrätt.

I båda fallen handlar det om att mannen är misstänkt för verbala dödshot. Vad är det som gör att mannen inte åtalas för grövre brott?

ANNONS

– Mordhot är vanligt men om du har ett mordhot med ett vapen eller en kniv mot halsen, det är det som gör att det blir grovt. Ett verbalt hot brukar inte bedömas grövre än vad det är i det här fallet, säger han om hoten i Marks kommun.

Gällande fallet i Härryda kommun: Är det ett vanligt tillvägagångssätt att luras på det sättet via appar?

– På senare tid har man läst en hel del i tidningar om att man gör så. Så det har nog blivit vanligare i alla fall.

Vilka är dina reaktioner på de här utpressningarna?

– Inget speciellt. När man har jobbat som åklagare länge är det inget man reflekterar över mer än att man åtalar, säger han och tillägger:

– När man är ute på nätet får man vara försiktigt med vilka konversationer man har.

Den åtalade mannen nekar till brott på samtliga åtta punkter. Utpressningarna i Härryda kommun och i Marks kommun ska ha skett under 2022.

LÄS MER:Adielsson knep tredje raka segern i grussprint: ”Klassiskt rallybakis”

LÄS MER:Anna Harjapää är näst starkast i Sverige

LÄS MER:Så skulle Härryda kunna tjäna på ett museum

ANNONS