Mamma- och bebisträning i trampolinhallen i Mölnlycke – ett uppskattat initiativ

Att den toppmoderna trampolinhallen står tom större delen av tiden tyckte Pixbo gymnastikförening kändes tråkigt. Som ett första steg i att råda bot på det bestämde de sig därför för att arrangera mamma-bebisträningar, vilka snabbt kom att bli välbesökta.
– Jag är själv trebarnsmamma så det är därför jag brinner extra mycket för det här, säger tränare Linda Jonsson från Pixbo gymnastikförening.

ANNONS
|

Fyra pigga motionärer har under onsdagsförmiddagen samlats för ett svettigt träningspass i trampolinhallen i Mölnlycke fabriker. Med sig har de förutom mellanmål och bitringar – sina mammor. På schemat står nämligen mamma- och bebisträning arrangerat av Pixbo gymnastikförening och stämningen är initialt på topp. Men det skulle snart komma att ändras.

En förutsättning för att få till träningen

Idag hade Linda Jonsson, verksamhetsutvecklare på Pixbo gymnastikförening och ledare för mammaträningsgruppen, förberett ett cirkelträningspass. De olika momenten är särskilt anpassade för att stärka kroppen efter den påfrestning en graviditet kan innebära.

– Jag skulle ha kissat innan, skrattar en av mammorna, som precis har kommit till hopprepsstationen, och får igenkännande medhåll från de andra i gruppen.

ANNONS

Förutom att hoppa hopprep gör de bland annat knäböj, bäckenlyft, axelövningar och stretchar.

Rebecka Bergqvist från Pixbo som idag är här med lilla Ilse, 4 månader, började komma till mammaträningen ungefär halvvägs in i terminen. För henne har det varit helt avgörande att kunna ta med sig sin bebis om hon ska kunna få till någon träning.

– Annars hade det näst intill varit omöjligt. Jag har en tvååring hemma också och det har varit mysigt att kunna göra det här när hon är på förskolan, säger Rebecka.

Hon tycker det är bra att det bara är att dyka upp och betala för varje enskilt pass, i stället för som på många gym där man vanligtvis skaffar årskort eller liknande.

– Har man årskort så blir det en stress att man måste gå dit.

Hon uppskattar att träna i ett sammanhang där andra är i samma situation och som därför har förståelse för vad det innebär att ha med sig en liten bebis.

– Det ger ett lugn att veta att man till exempel bara kan ta upp henne och amma och att övningarna är anpassade.

Lokaler stod tomma

För två år sedan stod den nya trampolinhallen i Mölnlycke fabriker klar – en miljonsatsning som varje dag lockar hundratals gymnaster. Men förutom att det är fullt ös på vardagskvällar och helger står lokalerna en stor del av tiden tomma. Det ville Pixbo gymnastikförening råda bot på och frågade sig vilka som skulle ha möjlighet att nyttja lokalerna dagtid. Den grupp de först kom att satsa på blev föräldralediga. Mamma- och bebisträningen såg dagens ljus förra året och ordnas nu för andra terminen.

ANNONS

Linda Jonsson från Pixbo gymnastikförening berättar att det är många som missbedömer vad det innebär att komma tillbaka efter en graviditet.

– Det händer otroligt mycket i kroppen vid en graviditet. Jag är själv trebarnsmamma så det är därför jag brinner extra mycket för det här, säger hon och fortsätter:

– Jag vet hur viktigt det är att ta hand om sin kropp. Många tar den för givet och tänker att när bebisen väl är ute så kör jag igång som jag gjorde innan igen, men det fungerar inte riktigt så. Det hinner hända otroligt mycket på nio månader.

Tålamodet tar slut

50 minuter in i passet är tålamodet hos de små slut. Allt i sedvanlig ordning, enligt tränaren Linda Jonsson.

– Såhär brukar det bli. 50 minuter brukar gå bra, men sedan börjar de protestera.

Under de sista tio minuterna av passet varvas därför stretchning med amning, klämmisar och ett och annat gallskrik. Men bland likasinnade är det som tur är inget problem och om en vecka är de välkomna igen.

LÄS MER:En av Sveriges starkaste kvinnor bor i Hindås

LÄS MER:61-åriga Laila Höglund är bäst i världen på orientering

LÄS MER:16-åriga Elias Roolf uttagen till landslaget – i boule

ANNONS