16-åriga Elias Roolf uttagen till landslaget – i boule

Elias Roolf, 16, bryter fördomen om att boule skulle vara en pensionärshobby. Nu tas han upp i landslaget.
– I år var det min tur.

ANNONS
|

Det ekar lätt i hallen när man pratar. Det omisskännliga ljudet av skobeklädda fötter mot grus bryts då och då av ett klick, ett smack eller ett ”snyggt!”.

Fem personer från Landvetter boule club har samlats för en kvällsträning i hallen i Mölnlycke. En av dem är 16-åriga Elias Roolf. Att boule skulle vara en pensionärssport är, om inte en myt, åtminstone en sanning med modifikation.

Förvisso kanske det säger någonting att det finns flera veteranklasser, varav en för personer över 75 år, men i hallen i Mölnlycke är det idag ingen som är en dag över 70. En av dem är Elias Roolf, 16 år. Han bor i Trollhättan men tillhör Landvetterklubben, vilket var det som föreföll sig mest naturligt med tanke på att båda hans föräldrar, och hans storebror, spelar i klubben sedan tidigare.

ANNONS

”I år var det min tur”

Han är inte omedveten om att boule ofta förknippas med äldre människor och menar att det delvis stämmer, men att det också är en del av det som är roligt med sporten.

– De flesta är väl mellan 60 och 80, men jag tycker att det är kul att alla kan spela med varandra oavsett ålder.

Elias började spela mer aktivt när han var i tolvårsåldern och har nu nyligen blivit uttagen till juniorlandslaget.

– I år var det min tur, säger Elias, och får det att låta som att det räckte med att han dök upp.

Men det ligger många timmars träning bakom framgångarna. Även om Elias inte vill sträcka sig så långt som att säga att han ”satsar” på boulespelandet, så är det tydligt att han tar det på allvar.

– Jag tränar ju en del, men jag spelar för skojs skull. Det finns några i världen som lever på det, men så bra tror jag inte att jag kommer bli. Jag har inte så stora ambitioner. Jag ser hur långt jag kommer.

Boule: Så spelar du

Boule spelas på grus, vanligtvis i lag om antingen två eller tre spelare. Målet är att placera sina klot så nära den lilla kulan, även kallad lillen, som möjligt.

Först spelas lillen ut, därefter spelar lagen ut var sitt klot. Det lag som hamnar längst från lillen fortsätter att kasta ända tills de får ett klot som ligger närmast och då går spelet över till andra laget.

Det lag som när alla klot är kastade har ett av sina klot närmast lillen får sedan poäng för alla klot de har som är närmare än motståndarlagets bästa. Det är bara ett lag per omgång som får poäng.

Först till tretton poäng vinner.

Följer i familjens fotspår

Elias har tagit en paus från kvällens träning men i bakgrunden spelas det för fullt. Storebror Andreas Roolf, som även han tidigare har spelat i juniorlandslaget, sitter på huk och måttar noga in sitt nästa ”lägg”. På plats idag är även mamma Annelie Sundkvist Roolf och pappa Henrik Roolf.

ANNONS

Elias berättar att hans familj är viktiga för honom i hans eget boulespelande.

– Spelmässigt har jag gått om dem, men det hjälper alltid att ha dem. Framför allt min pappa är väldigt taktisk. Han är domare och dömer proffsen när de spelar, så där kan han hjälpa väldigt mycket.

Efter ett år blir det roligt

Elias berättar att han tycker att det kan ta ett tag att komma in i sporten och att det tar tid innan man förstår hur komplex den är.

– I början förstår man inte taktiken utan ser bara att man ska kasta mot den lille. Och det klarar väl vem som helst, säger han och fortsätter:

– Så första året man spelar brukar vara ganska tråkigt, men efter ett år börjar man bli lite bättre och det är först då man fattar bredden i sporten och börjar förstå själva spelet. Och det är då det blir roligt. Då vill man bara bli bättre.

Första riktiga landslagsutmaningen väntar i november då han ska representera Sverige i VM i Thailand.

LÄS MER:Återväxten hotad för Landvetter bouleklubb: ”Tråkigt”

LÄS MER:Pickleball – racketsporten som kan ta över världen har landat i Landvetter

LÄS MER:16-årige Alvin gjorde tre mål – förde Mölnlycke IF till tabelltoppen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS