Lättade bullerzoner kan leda till byggboom kring Landvetter flygplats

En tredjedel av Härryda kommuns yta kan öppnas upp för bebyggelse och nya verksamheter när områdesbestämmelserna kring Landvetter flygplats avskaffas.
– Det är många som har hört av sig och undrat när vi ska öppna upp för det här, säger planarkitekten Martin Trpkovski på Härryda kommun.

ANNONS

Stora markområden i direkt anslutning till Landvetters flygplats i Härryda kommun har länge legat i utvecklingsmässig träda. I cirka 40 år har området runt flygplatsen varit kraftigt reglerat med avseende till riksintresset, bullernivåer och som det heter, ”andra risker”. Områdesbestämmer som antogs i juni 1974 har i praktiken gjort att fastighets- och tomtägare inte har kunnat göra så värst mycket med och på sina ägor. Att bygga ut eller ens stycka av har varit omöjligt.

Generalplanen för de så kallade områdesbestämmelserna för Landvetter flygplatsområdet gäller tills de ändras, ersätts av detaljplaner eller upphävs. Och nu kan det vara dags.

Markområden inom bullerzonen har blivit färre

I och med att Trafikverket har ändrat gränsvärdena för buller har markområden inom bullerzonen blivit färre. Trafikverket har genom bullerutredningar öppnat upp för att omvandla ”reservområden för flygbuller” och därmed möjliggöra för lättade restriktioner.

ANNONS

Och Härryda kommun är inte sena på att ta tillfället i akt att göra det lättare för Härrydabor att äntligen kunna bygga till eller på andra sätt utveckla sina fastigheter.

– Det är många som har hört av sig och undrat när vi ska öppna upp för det här. Är man innanför områdesbestämmelserna men inte berörs av riksintresset så kommer fastighetsutveckling att vara möjligt, berättar Martin Trpkovski som är planarkitekt vid sektorn för samhällsbyggnad på Härryda kommun.

Lättnader att vänta

Fortfarande kommer det alltså finnas restriktioner för området allra närmast flygplatsen på grund av höga bullernivåer. De delarna är även fortsatt klassade som riksintresse.

Men för övriga delar är lättnader att vänta. Fler fastighetsägare och verksamheter kan därmed komma att etablera sig närmare Landvetter flygplats.

Härryda kommunstyrelse tog under hösten 2021 beslutet att ta påbörja processen för att upphäva områdesbestämmelserna. Förändringen är inte av ringa betydelse – 31 kvadratkilometer eller 8 900 hektar, en tredjedel av Härryda kommuns markytor berörs, så även orten Härryda.

– Det är inte jättevanligt, säger Martin Trpkovski när han ombeds svara på hur vanligt det är med så stora områden nära tätorter som omfattas av så hårda restriktioner.

Cirka 2500 brev har skickats ut till fastighetsägare och andra intressenter. I den siffran innefattas samfälligheter och vägföreningar som inte direkt berörs men som innefattas då de har vägar innanför området, säger Trpkovski till Härryda-Posten.

ANNONS

Kan lämna synpunkter

Kommunstyrelsen beslutade hösten 2021 att ta fram underlag för att upphäva områdesbestämmelserna runt flygplatsen, som idag täcker över en tredjedel av Härryda kommuns markytor, däribland orten Härryda.

Den som har något ett erinra mot de föreslagna lättnaderna har fram till den 16 november på sig att inkomma med synpunkter. Sedan stänger samrådet. Om allting går som det ska kommer antagandet av de nya områdesbestämmelserna att vara klart under fjärde kvartalet 2023.

LÄS MER:Härryda vill säga upp avtalet – Attendo kan bli kvar

LÄS MER:Mölndal tar över Härrydas hantering av dödsbon

LÄS MER:Härrydas nya hemsida har döda länkar

ANNONS