Kökschef på Hällsnäs tävlar i prestigefulla Årets kock

Den australiske kocken Liam Valentine, 36, har hunnit bo och arbeta i många länder. Nu är han en av två kökschefer på restaurangen Sjöö på Hällsnäs och nominerad till branschens kanske finaste pris.
– Jag känner givetvis glädje och upprymdhet, säger han.

ANNONS

Det är bolaget med samma namn som tävlingen som utser vinnaren av Årets kock. Det är svenska mästerskapen i professionell matlagning och Prins Carl Philip är beskyddare av tävlingen. Av 18 semifinalister ska sex stycken väljas ut till finalen i Stockholm i oktober.

En av dessa 18 är alltså Liam Valentine. Han växte upp i Australien och hamnade i restaurangbranschen av en slump.

– Jag var inte det bästa barnet när jag var liten, jag blev utkastad från skolan, säger han skrattande och fortsätter:

– Så jag började jobba på den lokala baren i min lilla hemstad, jag är från en liten region som heter Cooloola. De jag jobbade med frågade om jag ville bli delägare.

ANNONS

Han fortsatte bejaka passionen och lärde sig klassisk fine dining på restaurangen Aria i Brisbane, Queensland.

– Därifrån flyttade jag till London och arbetade på en restaurang med två Michelin-stjärnor. Efter det blev det till Berlin, Belgien, Danmark, Nederländerna och tillbaka till Berlin. Jag har jobbat på många två- eller trestjärniga restauranger.

Jag antar att jag blev kär i matlagning bara genom att vara i köket och atmosfären.

Skickade in hemligt recept

Hans sambo är svenska och de har en dotter tillsammans. Familjen bodde tillsammans i Berlin när pandemin bröt ut.

– Vi bestämde oss för att testa ett nytt ställe och bli närmare familjen för den lilles skull.

Nu har de bott i Sverige i drygt ett år. Just det var rena turen eftersom Årets kock ändrat reglerna för i år och breddat möjligheten för de som vill tävla. Det räcker med att ha varit registrerad i Sverige ett år. Liam hade bott här i ett år och två dagar när han skickade in sin anmälan.

– De ändrade reglerna för att göra det lite mer tillgängligt för fler internationella kockar antar jag. Covid slog hårt mot branschen och många kockar lämnade.

För att bli uttagen behövde de tävlande skicka in ett eget – hemligt – recept. I dag tisdag ska han åka upp till Stockholm och presentera det.

ANNONS

– Om man kommer vidare går man till dag två, det är en överraskning. Klarar man dag två går man vidare till finalen där det är sex personer.

Tävlar för fösta gången

Sin långa erfarenhet till trots är det här första gången Liam Valentin är med i en matlagningstävling. Det gör honom lite nervös.

– Det här är en uppenbart väldigt stor tävling i Sverige och i Norden. Men jag tänkte ”varför inte börja nu?” Jag vet inte vad jag kan förvänta mig. De andra tävlande är väldigt duktiga.

Varför tror du att du blev uttagen?

– Bra fråga. Utan att låta arrogant kanske det är för att jag har en lite annan take på matlagning. Jag har med mig olika influenser efter att ha jobbat på olika restauranger i Europa och lite mer internationella smaker generellt.

Till vardags jobbar han heltid som kökschef på Hällsnäs. Dit hittade han via goda kontakter.

– Hällsnäs är en väldigt vacker plats. Mina kollegor är fantastiska vilket är ovanligt i den här branschen. Alla vet att kockar är lite speciella, säger han och skrattar.

Vad kände du när du fick beskedet?

– Glädje och upprymdhet, givetvis. Men också lite stressad. Att ha en dotter och arbeta heltid ger dig inte så mycket tid till så mycket annat, så att få in det i en kort tidsram innan jag ska till Stockholm och tävla. Så det är lite blandade känslor men mest glädje.

ANNONS

LÄS MER:Inbrott i Källarbackens butik – ägare lurade tjuvarna att stanna

LÄS MER:Charlie Fjellström, 13, upplevde branden i Landvetter – imponerad över brandmännen

LÄS MER:Landvetter IF ligger sist – tar in mental hjälp utifrån

ANNONS