Kallbadhus i Landvetter möts av kalla handen

Kommunstyrelsen i Härryda säger nej till ett medborgarförslag om ett kallbadhus i Landvetter. Men dörren är på glänt till privata initiativ.

ANNONS
|

Ett medborgarförslag från en Härrydabo föreslog att kommunen tillsammans med näringslivet och privatpersoner skulle finansiera ett kallbadhus i Landvetter. Men förslaget möts nu av kalla handen.

Vid sitt sammanträde under torsdagskvällen höll en enig kommunstyrelse med om förvaltningens bedömning att det inte är kommunal kärnverksamhet att driva ett kallbadhus.

– Det är inte nu vi ska börja lägga saker på sånt som inte är kärnverksamheter, sade kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) vid en pressträff under fredagsmorgonen.

En annan anledning till avslaget är kommunens ekonomi.

– Nu går vi in i tuffare tider. Kommunen har två tuffa år framför oss där vi kommer behöva göra viktiga prioriteringar för att säkerställa att vi når vårt ekonomiska mål och en budget i balans, menade Per Vorberg.

ANNONS

Medborgarförslaget pekade ut området mellan Sjöholmens badplats och gamla Partillevägen vid Landvettersjön som en lämplig plats för ett kallbadhus. Härryda kommun äger dock ingen mark i det utpekade området.

Strandskyddet kan ställa till det för ett kallbadhus

Redan idag finns det badmöjligheter året runt kring Landvettersjön, menar kommunen som pekar på bryggan vid Sjöholmens badplats som är utrustad med både ramp och toalett samt Frökens udde i Mölnlycke på andra sidan Landvettersjön. Där finns det brygga, badstege, hopptorn och anslutande parkering. Förvaltningen pekar i sitt utlåtande på att strandskyddet måste beaktas och att skyddet vid Landvettersjön gäller från strandkanten.

Samtidigt hålls dörren på glänt åt initiativ som kommer från föreningslivet eller privata intressen. Förvaltningen menar att ett kallbadhus borde skötas av lokala aktörer, inte kommunen.

– Kommer det en förening som säger att de har tillgång till en bit strand och de vill starta ett kallbadhus och frågar om verksamhetsbidrag, då får vi titta på det, sade Vorberg.

Andra kommuner bygger kallbadhus

Härryda kommuns bedömning att det inte är kommunal kärnverksamhet att bygga kallbadhus delas inte av andra kommuner. I exempelvis Landskrona har kommunen och politiken, där Moderaterna ingår i styret, nyligen fattat beslut om att bygga ett helt nytt kallbadhus för 30 miljoner kronor som ska stå klart 2024.

Per Vorberg menar dock att det handlar om prioriteringar.

ANNONS

– Vi har en massa saker som kommunen inte heller behöver göra, men som vi också gör. Vi stöttar exempelvis olika föreningar som bedriver badplatser. Vi har alldeles nyss anlagt en tillgänglighetsanpassad badplats i Landvetter. Vi ska utreda förutsättningarna för att finansiera ett badhus. Vi gör en massa saker som vi inte behöver, men vi måste prioritera.

LÄS MER:Smygstart på julen när tomten kom till Mölnlycke

LÄS MER:Nya miljoner till Djupedals konstgräsplan i förtid

LÄS MER:Företaget flyttade från Mölnlycke till Landvetter – idag invigdes nya lokalerna

ANNONS