Julmarknad på Björkelids äldreboende nalkas

För femte året slår portarna upp för en numera kär tradition på Björkelids äldreboende i Rävlanda.
– Många äldre kommer inte iväg på julmarknad, så då tar vi julmarknaden hit istället, säger Frida Johansson, administratör på boendet.

ANNONS
|

Redan i mitten av november börjar det julpyntas på Björkelids äldreboende i Rävlanda. Granar ska upp på varje avdelning och ljusstakar ska tändas i fönstren. Allt för att julstämningen ska ligga på topp när utställarna samlas i det småkalla vädret på innergården i slutet av månaden och besökarna, äldre som yngre, flockas runt borden.

– Det är en väldigt välbesökt marknad, vid vissa tidpunkter kan det vara lite trångt. Vi bemannar upp så att vi är fler i personalen den dagen, för att kunna hjälpa alla äldre ut. Och det kommer även anhöriga som hjälper till, säger Frida Johansson och fortsätter.

ANNONS

– En man fick frågan ifjol, ”Har du köpt något än?” ”Nej”, svarade han. ”Det har jag inte hunnit, då jag träffat så många vänner och bekanta”. De äldre ser fram emot den här dagen och tycker det är jättekul.

”Tidigare har de äldre bakat, i år vill de mingla”

Idén om att ha en julmarknad på äldreboendet kom från en undersköterska. Och den dåvarande enhetschefen Mats Schönemann, som numera är pensionär men som fortfarande hoppar in som volontär på boendet, var inte sen att nappa, berättar Frida Johansson.

– Vi har haft julmarknaden fem gånger nu, det var bara glapp under pandemin. Vi har boendemöten med de äldre och där tar vi tidigt upp frågan om vad de vill göra. Hela syftet är att kunna vara med och skapa. Vissa år har de bakat och sålt kakor, men i år vill de mest mingla.

”Det är roligt för de äldre, men också för lilla Rävlanda”, säger Frida Johansson.
”Det är roligt för de äldre, men också för lilla Rävlanda”, säger Frida Johansson.

Utomhus i boendets trädgård kommer det, förutom marknaden, i år vara bland annat luciatåg med elever från Hulebäckgymnasiet. För de besökare som är frusna kommer det vara möjligt att gå in i en värmestuga, eller bege sig inomhus, där det visas en dockteater med julevangeliet.

– Dockteatern brukar vara fullsatt med vuxna, äldre och barn. Det här inte bara roligt för de äldre, det är roligt för lilla Rävlanda också. Det lockar folk ur husen och det är jättekul.

ANNONS

LÄS MER:Dokument som är hemliga i Härryda är öppna i Mölndal

LÄS MER:Härryda pekas ut som en positiv kommun på fastighetsmarknaden

LÄS MER:Snart är hoppbackarna i Hindås redo för invigning

ANNONS