Joanna Rubin Dranger skriver om Hindås – tilldelas fint litteraturpris

Hindås är en ljus punkt i en mörk berättelse när Joanna Rubin Dranger gräver i sin släkthistoria. I vintras gästade hon Hindås station för att berätta om sitt tecknade epos ”Ihågkom oss till liv” och i tisdags tog hon emot Nordiska rådets litteraturpris 2023.

ANNONS

Det svåraste men samtidigt det viktigaste hon gjort. Så beskriver Joanna Rubin Dranger sin tecknade dokumentärroman ”Ihågkom oss till liv”. Läsarna får följa henne genom ett detektivarbete där hon tar reda på vad som hänt hennes familjemedlemmar under andra världskriget och boken är även en djupdykning i den judiska identiteten.

Boken har hyllats av kritiker och i tisdags fick Joanna Rubin Dranger ta emot Nordiska rådets litteraturpris 2023. ”Ihågkom oss till liv är en djupt drabbande bok och en blivande klassiker”, skrev GP i en recension i mars 2022.

Berättelsen utspelar sig över 120 år i Sverige och Europa och startar i Hindås. Det var där som Aron och Rebecka Katz, föräldrarna till Joannas mormor, slog sig ner efter att ha flytt från pogromerna i Tsarryssland.

ANNONS

Besökte Hindås station

I februari gästade författaren Hindås station och Härryda-Posten intervjuade henne inför besöket. Hon tyckte att det skulle bli speciellt. Till skillnad från bokens många mörka partier är delen som utspelar sig i Hindås en ljus kärlekshistoria.

– Det är en oerhört positiv bild av att komma som invandrare och inte kunna språket till en svensk ort – och sedan bli oerhört väl integrerad. Samtidigt så levde de båda ett helt judiskt liv medan de verkligen var en del av Hindås och vänner med ortsbefolkningen. Det är också en väldigt ovanlig berättelse i vår tid om hur bra det också kan gå, sa Joanna Rubin Dranger i artikeln.

Framkallar utplånade människor ur glömskan

I tisdags tog hon emot priset på 300 000 danska kronor på Operan i Oslo. I juryns motivering står det bland annat: ”Att skriva och teckna de försvunnas berättelse blir i boken till en motståndshandling som närmar sig det magiska tänkandets: nazisterna utplånade dessa människor och det liv de levde, men Rubin Dranger framkallar dem ur glömskan.”

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken. 14 verk var nominerade till årets pris.

LÄS MER:”Det är en kärlekshistoria som utspelade sig i Hindås”

LÄS MER:E-sportstjärna gästade kulturhuset i Landvetter

LÄS MER:Mölnlycke IF ”kan” bli allsvenskt lag – om Alan Wandi får bestämma

ANNONS