Ilskan efter sprängningarna i Landvetter: ”Man mår psykiskt dåligt”

Situationen kring byggprojektet Magasinsvägen i Landvetter har inte blivit bättre, menar boende i området. Sprängningar, buller och stendamm har blivit en del av vardagen.
– Vi gör allt i vår makt, säger Louise Skålberg, samhällsbyggnadschef på Härryda kommun.

ANNONS

Sedan februari har det pågått ett större arbete i Landvetter där Magasinsvägen ska förlängas. Arbetet är en förberedelse inför den planerade stadsdelen Landvetter södra. Som Härryda-Posten tidigare kunnat berätta har boende i området rasat över arbetets konsekvenser – explosioner in på husknuten, ett enträget borrande och ett lager av stenmjöl som lägger sig överallt. Dessutom kritiserar de boende kommunen för en bristfällig kommunikation kring arbetet. Frågor som inte besvaras, sprängningar som skett oannonserat.

– Kommunen skiter fullständigt i oss, säger en av de boende i området, Sanna Thornell.

Sanna sjukskrev sig: ”Det är terror, man mår psykiskt dåligt”

I en mejltråd mellan de boende och berörda politiker och tjänstemän har tonläget de senaste veckorna varit högt och känslorna upprörda. Sanna Thornell, Annika Carlsson och Rebecka Hjertstrand är tre av de boende som kritiserat hanteringen av byggnationen. De sitter ner på Sannas terrass med utsikt över byggarbetsplatsen.

ANNONS

Där det en gång låg en tyst skog ljuder borrar, grävskopor och explosioner från morgon till kväll – fyra dagar i veckan. Och det är ett enträget ljud som lägger sig som en spikmatta över intervjun.

– Jag jobbar natt och har varit sjukskriven i flera perioder för att det finns inte en möjlighet att sova i det här, berättar Sanna Thornell som är påtagligt upprörd över byggnationen.

– Det är terror, man mår psykiskt dåligt, menar hon och får medhåll från grannarna Annika Carlsson och Rebecka Hjertstrand. Även Annika Carlsson har varit sjukskriven det senaste, hon arbetar hemifrån och misstänker att bullret spelat en roll, men hon vet inte säkert.

Trots åtgärder: Boende ser ingen förbättring

Kritiken de riktar rör det konstanta bullret, stendammet som lägger sig överallt, sprängningarna som får vaser och tavlor att falla till marken och en bristfällig kommunikation.

Trots att de flera gånger framför sin kritik menar de att ingen förbättring skett – trots de åtgärder kommunen satt in. Bland annat har kommunen vattnat och dammsugit för att få bukt med stenmjölet. Men Sanna pekar på det dammiga bordet på hennes terrass.

– Den här torkade jag av igår.

– När vi flyttade hit och man körde hem, kände man: ”Gud vad skönt att vara hemma.” Nu tänker man: ”Vad ska hända idag? Vad är sönder idag?” berättar Rebecka Hjertstrand som sett tavlor falla i golvet och träd falla över hennes trädgårdsskjul.

ANNONS

Vorberg kräver förändring

Efter den laddade mejlkonversationen med kommunen har kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) uppmanat förvaltningen att se över hanteringen av byggnationen.

– Jag bad förvaltningen att reda ut det här och ta tag i problemet för så här kan inte våra invånare ha det. Och dialogen verkar inte fungera riktigt, menar Per Vorberg som säger att han tröttnat på de återupprepade problemen.

Chefen: ”Vi gör allt i vår makt”

Louise Skålberg, samhällsbyggnadschef i Härryda kommun, menar att de gjort mycket för att möta upp de boendes oro men att det är svårt att undvika påverkan när det är ett så stort projekt.

– Vi på kommunen, tillsammans med Veidekke, gör allt i vår makt att försöka minska den negativa påverkan. Men vi är medvetna om att det finns en begränsning i vad vi kan göra utan att stoppa projektet, säger Louise Skålberg.

Fredrik Wejrot, verksamhetschef på trafik i Härryda kommun, instämmer i Skålbergs resonemang och tillägger också att den värsta fasen av sprängningar är över, och att det förhoppningsvis blir lugnare framgent.

Men Annika Carlsson, Sanna Thornell och Rebecka Hjertstrand menar att situationen inte blivit bättre och några fler åtgärder för att möta upp kritiken är just nu inte på gång, enligt Louise Skålberg.

ANNONS

– Om politiken vill att vi tar ett omtag och på något sätt ser över kommunikationen, så kommer vi självklart utföra det vi får i uppdrag av politiken.

Mycket av kritiken har gällt kommunikationen, att man inte får svar på frågor eller får information när saker ska ske, kommer ni göra något där?

– Vi får fundera på det, om vi behöver en digital kanal för att kanalisera de här frågorna mer specifikt så de inte drunknar i vanliga mejlboxar, men det är under utveckling. Vi måste också höra med politikernas önskemål om vi exempelvis ska jobba mer proaktivt framåt i dessa frågor.

Kan det bli tal om ekonomisk kompensation för de boende?

– Det finns otaliga exempel runt om i Sverige där kommuner jobbar med kompensation, det är absolut något som finns i verktygslådan men det är inget jag kan lova – det ligger på politikernas bord.

Om fler åtgärder sätts in för att minimera spridningen av dammet, bullret eller öka informationen återstår att se. Men i nuläget finns inga sådana åtgärder på gång, enligt Louise Skålberg och Fredrik Wejrot på Härryda kommun.

LÄS MER:Oro för damm och sprickor i fasaden när Magasinsvägen borras och sprängs

LÄS MER:Sjukdomstyngt Mölnlycke IF dominerade mot Askims IK

LÄS MER:Efter branden – frustration och oro bland grannar

ANNONS