Hulebäcksgymnasiet satsar på psykisk hälsa

Regionpolitiker ska inom kort besöka Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke för att lyssna på ungdomars perspektiv om psykisk ohälsa.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten kunde tidigare i år konstatera att den psykiska ohälsan ökat bland ungdomar under perioden 1985–2014. Enligt myndigheten upplever hälften av alla 15-åringar någon typ av psykosomatiska symtom, ett problem som dubblerats sedan 80-talet. En av anledningarna uppges vara skolstress och flera stora förändringar inom skolväsendet, bland annat kommunaliseringen, friskolereformen och skolpengen samt ändrade betygssystem.

Den ökade psykiska ohälsan har under de senaste åren blivit en allt mer belyst samhällsfråga. Nu meddelar Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke att problemet ska uppmärksammas utifrån ungdomarnas villkor.

Politiker ska lyssna på ungdomarna

Därför bjuder Hulebäcksskolans elevhälsoteam i mitten av månaden in sjukvårdspolitiker från Västra Götalandsregionen för att lyssna och lära av ungdomars erfarenhet av och syn på psykisk ohälsa. Samtalen kommer ske i mindre grupper.

ANNONS

Eller, som Martin Frejinger, enhetschef vid elevhälsan, hellre vill benämna det som: psykisk hälsa.

– Vi vill göra det här för att det är viktig fråga. Psykisk ohälsa har ökat bland ungdomar och vi vill prata om det. Samtidigt är det en fråga där vi upplever att det pratas om ungdomar, inte med dem. Därför vill vi lyssna på våra ungdomar. Vi vill veta hur våra ungdomar upplever det här, säger Freijinger till Härryda-Posten.

Att frågan benämns som just psykisk hälsa och inte psykisk ohälsa är viktigt, menar Martin Freijinger.

– Vi vill jobba med psykisk hälsa.

Samtidigt är det viktigt att de ansvariga regionpolitikerna, som har vård- och folkhälsofrågan på sitt bord, får träffa ungdomar för att lära sig om deras vardag.

– Politikernas uppgift är också att lyssna. Det hjälper vi dem med när vi har de här samtalsträffarna. Förhoppningsvis kan det här vara vägledande. Och vi vill också visa vad vi kan och vad vi gör.

Förutom mötena med ungdomarna ska regionpolitikerna även träffa Hulebäcksgymnasiets elevhälsoteam.

LÄS MER:Prästgård renoveras – för att gynna ungdomarna

LÄS MER:Lättade bullerzoner kan leda till byggboom kring Landvetter flygplats

ANNONS