Polisen i Göteborg syd har publicerat ett Facebookinlägg där de skriver att den polisiära närvaron kommer öka i Mölnlycke och Landvetter, på grund av utåtagerande ungdomsgrupper. Arkivbild.
Polisen i Göteborg syd har publicerat ett Facebookinlägg där de skriver att den polisiära närvaron kommer öka i Mölnlycke och Landvetter, på grund av utåtagerande ungdomsgrupper. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Hotfulla ungdomsgrupper i Mölnlycke och Landvetter

Ungdomar från 12 år och uppåt har stökat runt i Mölnlycke och Landvetter den senaste tiden – något som fått polisen att agera. En högre polisiär närvaro kommer synas den kommande tiden.
– Man tror sig veta allt om sitt barn, men det händer mycket man inte vet om, säger kommunpolisen Niklas Svensson.

ANNONS
|

Den senaste tiden har ungdomar i Mölnlycke och Landvetter betett sig utåtagerande mot såväl poliser som väktare. Efter en incident som inträffade vid biblioteket i Mölnlycke i tisdags, valde polisen i Göteborg syd att skriva ett Facebookinlägg om att de ökar den polisiära närvaron i områdena.

– Då var det en grupp ungdomar som hade haft en leksakspistol. När de konfronterades av polisen blev det otrevlig stämning och vi fick ringa dit föräldrarna, säger Niklas Svensson, kommunpolis i Storgöteborg syd.

Han berättar att det rör sig om ungdomar från 12 år och uppåt. Det rör sig om olika kompiskonstellationer, där de yngre ofta hänger på de som är äldre.

ANNONS

– Generationsmässigt blir det vissa individer som hittar varandra och ställer till med otyg. Vi jobbar med flera olika instanser som skola och socialtjänsten, då brukar det lugna sig tills nästa grupp kommer, säger Niklas Svensson.

Sociala medier = bidragande faktor

Den senaste tidens otyg har inkluderat fula ord mot polis och väktare, gränsöverskridande beteenden samt brukande av pyroteknik. Niklas Svensson tror att bland annat sociala medier kan vara boven i dramat.

– Där händer saker hela tiden och man matas med allt från våld till rap och porr, säger han.

Nu har polisen lagt upp en operativ inriktning med extra fokus på Mölnlycke och Landvetter. Hur mycket högre den polisiära närvaron kommer vara är svårt att svara på.

Niklas Svensson är kommunpolis i Storgöteborg syd. Han uppmanar alla vårdnadshavare till att prata med sina ungdomar om vad som sker på sociala medier.
Niklas Svensson är kommunpolis i Storgöteborg syd. Han uppmanar alla vårdnadshavare till att prata med sina ungdomar om vad som sker på sociala medier. Bild: Privat

– Det är planeringen som styr och det beror på vad som händer i övrigt. Men de poliser som inte åker på larm kommer ha ett särskilt fokus på Härryda, säger han.

Vad kan man göra som vårdnadshavare för att hålla koll på sina ungdomar?

– Var inte rädd för att prata med dina ungdomar om droger och sex. Fråga inte bara hur det var i skolan, fråga också ”hur har det varit på sociala medier i dag?”. Man tror sig veta allt om sitt barn, men det händer mycket man inte vet om. Där kommer föräldraansvaret in.

ANNONS

LÄS MER:Buss välte – ungdomar från Mölnlycke inblandade

LÄS MER:Här är lagarna för att hantera fyrverkerier: ”Kolla med din kommun”

LÄS MER:Ungdomar misstänks ha hotat busschaufför – ville inte betala

ANNONS