Hoppningen har tagit Alice Nordberg långt – siktar mot EM

Hon gick från ponny till häst i somras. Nu har 13-åriga Alice Nordberg från Landvetter blivit uttagen till ungdomslandslaget. Nästa mål är EM i hoppning för unga ryttare.
– Det är en dröm jag har haft, säger hon.

ANNONS
|

För något år sedan fanns det inte på kartan att detta skulle hända, berättar Alice Nordberg. För 1,5 år sedan hade hon inte tävlat en enda ”riktigt” tävling ännu.

– Jag började ju tävla, riktiga tävlingar, på min ponny ungefär då. Då tyckte jag bara att det var jättekul att vara ute på tävlingsbanan.

– Och då hoppade jag 90 centimeter. Inte ens det.

Nu är hon uttagen till ungdomslandslaget för children-ryttare, som är åldersgruppen 12 till 14 år. Hon hoppar numera upp till 125 centimeter, och det med en stor häst.

– Det är jättekul och det har varit ett väldigt stort mål, så det känns kul att att ha uppfyllt det målet. Det har gått fort framåt.

ANNONS

Hennes förra tävlingskamrat var nära tre decimeter lägre

Bredvid Alice Nordberg står familjens häst Järta med sina ståtliga 166 centimeter i mankhöjd. Det är högre än vad hon själv mäter i längd.

Fram tills i somras har hon tävlat med sin ponny Johny, som är nästan tre decimeter lägre än den häst hon idag har vid sin sida.

– Jag gick från C-ponny, som var 138 centimeter, till henne, så det var ett väldigt stort hopp. Fast hon är lite som en ponny. Hon har varit en children-häst till annan ryttare. Det har gått bra för dem, så det var därför vi provred.

– Jag hade aldrig ridit en stor häst och tänkte att jag hoppar väl något litet. Men hon var helt fantastiskt. Det kändes verkligen rätt! Det kändes i hjärtat.

Norwegian Horse Festival med Järta.
Norwegian Horse Festival med Järta. Bild: Astrid Marie Årdal

Men i början var det ändå ovant, minns Alice Nordberg.

– Hon tog så stora steg och jag tänkte, ”herregud, hur ska jag klara av detta”. Det blir större språng över hindren än en ponny. Men nu har jag landat i det. Vi har haft henne sedan i somras, så jag har inte tävlat henne jättelänge.

Vilka är hennes bästa egenskaper?

– Hon är väldigt snäll i all hantering. Väl på tävlingsbanan vill hon alltid vara felfri. Hon försöker sitt bästa och hoppar i alla lägen. Jag tror att det är det som gjort att vi gått framåt så fort. Hon älskar sin ryttare och gör vad som helst för en. Är väldigt tacksam för henne.

ANNONS

I laghoppning var hon med och tog hem ett silver

I år har Alice Nordberg avverkat SM i laghoppning med ponny, för Billdals ridklubb, där det hoppades hem ett silver. Hon har också hunnit att bli 8:a i SM i hoppning för children-ryttare.

– Till SM måste man kvala 120, 120, 125 i höjd. Då var vi felfria i vår första debut. Det var himla kul. Vi fick fyra fel i finalen. Jag var helt grön, det var bara att hålla i sig och köra.

Under kommande året väntar en hel del tävlingar och resor utomlands för Alice Nordberg och Järta, där slutmålet är EM i hoppning för children nästa sommar.

Anette, Alicia och Anders Nordberg.
Anette, Alicia och Anders Nordberg. Bild: Julia Kero

I teamet bakom henne finns bland annat tränare Ragnar Bengtsson, som är före detta hopp- och fälttävlansryttare på hög nivå, pappa Anders Nordberg, hovslagare, och mamma Anette Nordberg, som enligt egen utsago ”sköter allt det dagliga runt hästen”.

– Det här är ett mål som Alice har haft och som vi har velat nå. Nu är målet nått och då ska vi planera och budgetera för hela det här året, säger Anette Nordberg.

– Jag hoppas på medalj. Det här children-året ser jag som förberedelse för mitt kommande junior-år. Nu när jag är uttagen till ungdomslandslaget är det Nations cup, lite olika lagsammanhang och sådant, säger Alice Nordberg.

ANNONS

– Och internationella tävlingar utomlands, exempel i Norge och Belgien. Det är inte satt exakt vilka tävlingar jag kommer att åka på ännu. Vi lägger upp en plan på det.

Hur tror du att det går att hinna med skolan samtidigt?

– Jag har en bra skola, så rektor och lärare är med på det här. De har gjort mycket så att jag kan plugga digitalt och göra proven när jag är tillbaka. Det är jag tacksam för.

LÄS MER:Aktiekund förlorade hundratusentals kronor – banken hade tekniska problem

LÄS MER:Wallenstam höjer elpriserna – men mindre än väntat

LÄS MER:Inget köp av idrottshall vid Mölnlycke fabriker – för nu

ANNONS