Hindåsbon Cecilia är en av världens bästa skyttar

Cecilia Lindberg är tillbaka på svensk mark efter att vunnit Europamästerskapen i dynamiskt skytte i grekiska Korint.
– Det är såklart jätteroligt att ha uppnått ett mål som jag har haft under väldigt lång tid. Det har nog inte riktigt hunnit smälta in än att jag faktiskt vann och att allting höll, säger hon.

ANNONS
|

Intresset för skytte började redan i tonåren för 38-åriga Hindåsbon Cecilia Lindberg.

– Jag började skjuta luftgevär litegrann för att det var roligt. Och så påbörjade jag en jägarexamen.

I dynamiskt skytte mäts kraft, snabbhet och precision. Det gäller att få så många poäng som möjligt genom att skjuta på olika tavlor, på olika avstånd, på så kort tid som möjligt. Vapnen som används är gevär eller pistol. För Cecilia Lindberg blev det självklart att välja det sistnämnda i samband med att hon började polishögskolan.

– Jag tyckte att det var så himla roligt att skjuta pistol så när jag kom till Göteborg och började jobba 2011 gick jag med i Göteborgs polismäns idrottsförening och började utöva dynamiskt skytte i samband med det.

ANNONS

Hjälper det dig i ditt yrkesutövande att du tävlar i skytte?

– Jo, men det gör det ju. Eftersom jag känner mig så trygg och bekväm med pistol. Jag har jag en stor tillit till min egen förmåga rent skjuttekniskt. Sen är det såklart en massa andra delar som ingår i tjänsteskytte som inte ingår i tävlingsskytte. I tjänsteskytte måste du hela tiden göra bedömningar på ett helt annat sätt. Du kanske är ute bland allmänhet i offentliga miljöer och måste ta risk i beaktande på ett helt annat sätt.

Hon har jobbat som polis i tolv år och dragit sitt tjänstevapen endast vid ett fåtal tillfällen. Avlossat skott har hon aldrig gjort.

– Det är inte bara att använda sitt tjänstevapen för att man känner för det. Utan man ska verkligen ha lagstöd för det. Ofta skjuter ju poliser i nödvärnssituationer.

Tog semester för att vinna

Cecilia Lindberg har ett flertal stora bragder med sig i bagaget. Förutom ”ett antal” svenska och nordiska guld vann hon förra året bland annat VM-brons i Thailand och tog hem ett EM-silver 2019. Och med förra veckans resultat i ryggen kan hon nu alltså även kalla sig Europamästarinna. Cirka 1 500 skyttar från stora delar av Europa tävlade fördelat på olika klasser. Cecilia Linberg tävlar i klassen Production optics, vilket innebär att skjuta med rödpunktssikte.

ANNONS

– Jag levererade stabilt, vilket känns väldigt roligt. Men jag har gått in i ett så starkt fokus så jag behöver nog lite tid att komma ur det fokuset innan jag faktiskt kan njuta av den här segern.

Inför tävlingen tog hon två veckor semester för att kunna träna. Det blev många timmar på skjutbanan i Göteborg där Härlanda pistolskytteklubb håller till.

– Jag körde minst ett träningspass på fyra till fem timmar per dag. Den sista dagen innan jag åkte sköt jag två pass per dag. Då sköt jag ungefär tusen skott per dag. Det är mängdträning som gäller.

Fick se banan precis innan tävling

Tävlande i dynamiskt skytte varierar mycket både gällande nivåer och typer. Nivå fem är världsmästerskap och nivå ett och två vanliga klubbtävlingar.

– Det kan vara stillastående skytte, liggande, knästående och det kan vara skytte med strong and weak hand, där du bara får röra pistolen med din starka eller svaga hand. Du måste skjuta alla skott på den stationen med det. Det kan vara skytte under rörelse.

Det finns också olika startpositioner.

– Det kan vara drag från hölster, det kan vara start med pistolen på bord, och magasinen någon helt annanstans. Eller så kan pistolen ligga laddad på bord.

ANNONS

Under EM fick hon se hur stationerna på respektive bana såg ut precis innan tävlingen började. För varje bana fanns det bestämda så kallade säkerhetsvinklar.

– En station är uppbyggd med olika väggar och sånt. Så du får olika skjutvinklar och måste ta olika positioner för att kunna skjuta stationen.

Vad är du duktigast på och vad kan du bli bättre på?

– Det som jag är bäst på är precisionsskytte. Jag träffar bra och jag rör mig väldigt fort. Det som jag skulle kunna bli bättre på är drag. Drag från hölster, det skulle bli snabbare där.

Noggrann med sin utrustning

Likt många andra sporter kan dynamiskt skytte räknas in i kategorin materialsport, enligt Lindberg.

– Ja, det skulle jag säga. Speciellt ammunitionen. Jag känner att det är en väldigt stor kostnad. Jag skjuter med svensktillverkad ammunition av Norma ammunition. Sen skjuter jag med svenska rödpunktssikten från Aimpoint som ligger i Malmö. Mina pistoler är från det italienska företaget Tanfoglio.

Totalt finns det 11 000 licensierade och cirka 7 000 aktiva skyttar i Sverige, uppskattar Lindberg.

Enligt din uppfattning, hur är det med fördelningen mellan kvinnor och män?

– Med risk för att sticka ut hakan skulle jag säga att 90 procent är män, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Läkarbesöket kan bli dyrare – Mölnlyckebor reagerar på förslaget

LÄS MER:Anna har skrivit bok om flyktingar i Kinna

LÄS MER:Husägare störs av buller från bygge i Björröd: ”Bedrövligt”

ANNONS