Heidi Ahlberg: ”Jag blir glad av färg”

När Heidi Ahlberg, som har bott i Härryda nästan hela sitt liv, ställer ut på Gyllene Hinden i Hindås är skaparglädjen och färgerna i fokus.
– Jag valde att gå från IT-branschen, rätt så bra lön, till en bransch där det inte fanns några pengar alls. Men jag mådde mycket bättre och jag har inte ångrat en sekund utav det, säger Heidi.

ANNONS
|

Heidi Ahlberg har egentligen skapat konst sedan hon var tonåring, men det var först när hon slutade jobba som det blev en heltidssyssla.

Vid millennieskiftet tog Heidi sin examen och påbörjade en karriär inom IT. Samtidigt märkte hon att något kändes fel i kroppen. Efter sju års utredningar fick hon diagnosen ME som medför muskelsmärta och kroniskt trötthetssyndrom. För många som drabbas av sjukdomen förändras vardagen avsevärt.

– Jag är som Skalman, sovklockan måste ringa, säger Heidi skämtsamt och förklarar att hon ofta tar vilopauser under dagen.

I samma veva som IT-företaget som Heidi jobbade på flyttade sin verksamhet från Göteborg till Stockholm började hon arbeta med att lära ut keramikmålning, akrylmålning och glasfusing på en kreativ studio.

ANNONS

Heidi berättar att åren på keramikstudion var hennes sista arbetsföra år, och efter att studion la ner fick hon köpa glasugnen och allt glas. Arbete har hamnat i andra hand och hon har fått göra det bästa av situationen.

– Eftersom jag alltid har varit pysslig och så, så var det, det här som blev prioriteten. Om jag gör någonting så får jag göra det jag vill göra, inte jobba med döda ting.

Idag är glaset och målandet hennes huvudsysselsättning, i hemmet i Härryda.

– Jag har bott i Härryda sedan jag var tre år. Sen var det väl fem år sedan jag var inne och klängde i Göteborg och sen Kungälv i ett par år men sen flyttade vi tillbaka hit.

Om att ställa ut på sin hemmaarena säger Heidi att det känns jätteroligt, men också lite skrämmande.

– Jag känner ju många i Härryda eftersom jag är uppvuxen här. Och det är ju inte alla som vet vad jag håller på med, säger Heidi.

Att ha studion hemma underlättar mycket då skapandet blir väldigt lättillgängligt.

– Känner jag att nu kan jag sitta i en halvtimme, då gör jag det. Jag behöver inte åka någonstans, jag behöver inte ta mig någonstans, jag behöver inte tänka på någonting, förklarar Heidi, och tillägger:

ANNONS

– Om jag får ett riktigt flow är det klart att jag mår jättebra, sen kan ju det ta på mig jättemycket också. Under alla detta åren har jag lärt mig att portionera ut energin. Man får ju verkligen lägga band på sig själv ibland, berättar hon om sin process.

Det är många idéer som kommer till Heidi från alla möjliga platser – naturen, barnens teckningar, att komma in i ett nytt hem är några exempel. Speciellt blommor ligger Heidi varmt om hjärtat.

– Blommor finns ju alltid med på ett eller annat sätt, när alla andra fick sin veckopeng när de var små gick de och köpte godis och jag gick och handlade snittblommor.

Det är också en stor del av processen som pågår i huvudet.

– Jag vilar väldigt mycket och ligger ner mycket så är det väldigt mycket som händer, alltså att jag tänker fram någonting. Det kan vara så att jag vaknar mitt i natten och kommer på någonting. Jag får försöka komma ihåg, skriva ner, rita upp en snabb skiss, berättar hon och fortsätter:

– Eftersom jag också är en sån som tänker mycket så kan jag bearbeta det i tanken, säger Heidi.

ANNONS

Skaparglädjen är viktigast

Om sin konst betonar Heidi vikten av färg.

– Det är mycket färg och det är för att jag vill ha in mycket färg, jag blir glad av färg, berättar hon.

Hon förklarar också att hon inte vill att betraktaren inte ska behöva fundera så mycket på vad motivet är.

– Jag är ju inte konstnärsutbildad på något sätt, jag har inte gått någon konstskola eller någonting sånt. Så det här med ismer och sånt det kan inte jag överhuvudtaget, jag är inte så intresserad. Visst det är klart om jag ser ett akvarellmuseum eller någonting så kan jag gärna vilja gå in där och titta, men det är inte så att jag ”wow måste åka till konstmuseet stup i kvarten och titta”, sån är jag inte alls.

Heidi lyfter fram Anna Karolina Larsson från Borås som en inspiratör - just på grund av hennes skaparglädje.

– Det räcker att titta på henne så blir man så ”åh jag vill också prova!”, säger Heidi.

Utställningen pågår till den 26 april.

LÄS MER:Hindås samordningsgrupp hjälper Härryda kommun vid kris

LÄS MER:Då kommer värmen – högtryck tar sig in över Härryda

LÄS MER:Glädjebeskedet: Efterlängtade halltider blir tillgängliga i nya sporthallen vid Mölnlycke fabriker

ANNONS