Hindås samordningsgrupp hjälper Härryda kommun vid kris

Tänk dig att kriget når Hindås och mat inte kan levereras. Eller möjligtvis ett varaktigt strömavbrott mitt i den kallaste vintern. Det är byns samordningsgrupp som hittar lösningar. Gruppen har tidigare gjort insatser i samband med flyktingströmmen, kriget i Ukraina och nu breddas området – till krisberedskap.

ANNONS

Ungefär en gång i månaden träffas Hindås samordningsgrupp i byns stationshus. Gruppen är ideell och arbetar för att samordna praktiska insatser från det civila samhället vid kriser.

I veckan var Härryda-Posten med på ett möte i Heddas rum – den del av stationsbyggnaden som är döpt efter Hedda Key.

Hon var 1900-talspionjär inom skolfrågor och kvinnosaksideologi och skrev bland annat under ett uppror för den “Nya skolan”. Idén var att främja fantasi och pryda skolors väggar med konst. Hon var även syster till den lite mer kända pedagogen och lärarinnan Ellen Key. Rummet har döpts efter Hedda, eftersom hennes make ritade stationshuset.

ANNONS

Men det är en historia för en annan gång.

Bildades under flyktingströmmen

Gruppen bildades i samband med flyktingströmmen 2015/2016 och består av Hindåsbor. Flera av dem är representanter för olika verksamheter.

– Vi trodde att Röda korset skulle upprätta ett klädförråd, men det gjorde de inte och det fanns heller inget klädlager som kommunen tog ansvar för. Då kände vi att vi måste göra det själva. Och gjorde så med hjälp av det lokala Röda korset och kyrkan. Det blev ett gott samarbete med 100 volontärer. Vi hade språkgrupper, musikgrupper och 2017 anordnade vi ett internationellt kulturknytkalas, säger Maria Berggren som är diakon för Svenska kyrkan vid Björketorps församling.

I takt med att de nyanlända lämnade kommunen och att andra etablerat sig avvecklades flera av gruppens aktiviteter. Men så kom Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

– När det hände så var vi ju redan samlade och organiserade. Så det gick fort att sätta igång med hjälparbetet. Då visade det sig att ett nätverk är värdefullt när det väl händer en kris, säger Maria Berggren.

Begravningstjänsten måste fungera vid krig

Fram till i år har gruppens fokus varit främst kring asyl- och integrationsfrågor, men nu är det krisberedskap som gäller. Förmågan att hantera ett krig som når Sveriges gränser. Eller andra slags kriser. Tord Gustavsson lyfter upp ett exempel från 2018 då 1 000 personer evakuerades i Västmanland på grund av en skogsbrand.

ANNONS

– Jag lyssnade på radion och en forskare nämnde bristande kommunkommunikation. Man hade lyckats evakuera men därefter visste man inte hur man skulle förse de evakuerade med nödvändigheter, säger han och fortsätter:

– Sen fortsatte de att prata om att även begravningstjänsten måste fungera vid krig. Och att vatten och el kan slås ut. Beredskapen kring krig kommer ju uppifrån, men sipprar ner till oss. Det vi kan göra här och nu är att ta hand om den psykologiska delen av beredskapen.

Diakon Maria Berggren betonar vikten av en fungerande begravningstjänst vid krig.

– Folk blir ju krigsplacerade och begravningsväsendet måste fortfarande fungera. Och då kan man ju inte ha en vaktmästare som kallas in till till kriget. Någon måste ju gräva gravarna, säger hon.

Vad skulle det största lokala problemet bli här i Hindås om kriget kommer hit?

– Det är affären. Nu har han byggt om och har inte ett lager längre. Nu kommer det matleveranser hela tiden och skulle det ta stopp så får vi ingen mat, säger Per-Inge Lindqvist, och Mette Waldrup flikar in:

– Det märktes redan under corona, när toalettpappret tog slut.

Samtalet kring fikabordet flyter in på hur Hindås var förr. Både Per-Inge Lindqvist och Anders Fors har bott i byn i flera decennier. Förr var det brevbärarna och distriktssköterskorna som "höll koll på läget".

ANNONS

– Det var så information spred sig. Det var brevbärarna som märkte när det skett förändringar. Om det var tänt eller släckt hemma hos någon så att säga, säger Anders och Per-Inge fortsätter:

– Även postfröken som sålde frimärken hade en otroligt viktig funktion. Just de bitarna måste ersättas när det gäller krisorganisation.

Fem trygghetspunkter i Härryda kommun

När klockan slår 10 är det dags att avrunda mötet och Gun Lorangsson som för anteckningar sätter punkt.

Mötet dessförinnan var Härryda kommuns säkerhetschef Per Mood på besök. Han tycker att samordningsgruppen gör ett jättebra jobb för civilsamhället.

– Jag träffade de i egenskap i vårt arbete om krisberedskap och vi diskuterade vad deras roll kunde bli vid en kris och hur de kunde stötta kommunens arbete, säger han och tillägger:

– Vi har utsett fem trygghetspunkter i kommunen. Platser där vi ska kunna ha elförsörjning och nödvatten. De skulle kunna bemanna den i Hindås och hjälpa till kring det.

LÄS MER:Så bokar du den billigaste solsemestern från Landvetter

LÄS MER:Stress leder till allt fler sjukskrivningar i Härryda

LÄS MER:Härrydas undersköterskor är bäst betalda i Sverige

ANNONS