Härrydaborna redo för julgran

Den som vill vara ute i god tid för att skaffa en julgran behöver inte oroa sig. I Mölnlycke och Landvetter centrum finns det flera försäljare med olika typer av granar.
– Jag brukar vara så sen alltid så nu kompenserar jag för alla sista minuten-granar, säger den skrattande Mölnlyckenbon Susanne Björkdahl som har köpt en gran.

ANNONS
|

En bit bort från Ica Kvantum i Landvetter luktar det skog. Julgransförsäljaren Rikard Hart hjälper sin pappa som har sålt granar i drygt 50 år, bland annat här. I år började de sälja inför fösta advent.

– Just nu kommer kunderna lite klumpvis. När det börjar närma sig julen blir det full fart. Vi har kungsgranar och rödgran. Min far säger att i år har vi de absolut vackraste granarna någonsin, säger han.

Så mycket kostar julgranen i år

Det han syftar på är att de är täta och jämna i grenarna. De kommer från en odling mellan Falkenberg och Ullared.

– Vi nätar in dem här så att man kan frakta hem den och när man klipper upp den slår den upp som en blomma, säger Rikard Hart.

ANNONS

Enligt honom barrar en kungsgran mindre än en aningen mer ”klassisk” rödgran. Den förstnämnda typen kostar ungefär 700 kronor hos honom och en rödgran 400 kronor.

Har du höjt priset på dina granar givet det ekonomiska läget?

– Lite men inte nämnvärt. Just granförsäljningen är en sådan tradition, hur det än är vill man ha en gran till jul, säger han.

Expertens enkla tips

Vad ska man tänka på för att sköta sin gran?

– Att vattna. Det viktiga är att porerna inte stänger igen. Vattnet får aldrig ta slut så man måste fylla på.

Har du själv gran inne?

– Frugan har sagt åt mig att ta hem en så det börjar väl närma sig, säger han och skrattar.

Nostalgi och tradition

Paret Kerstin och Leif Svensson var på väg hem över bron över motorvägen när de såg granarna och passade på att svänga förbi för att välja en. De brukar köpa av Rikard Hart.

Kerstin vill ha en gran som inte är för vid och inte barrar för mycket. För Leif Svensson är julgran förknippat med nostalgi och tradition. Nu för tiden tar de in den vid Lucia, i stället för dagen innan julafton.

– Man måste kunna njuta hela december. Vad som än händer vill jag inte ha plastgran, säger Kerstin Svensson.

ANNONS

I Mölnlycke har Susanne Björkdahl valt ut en rödgran. Utsmyckningen av hennes julgranar bär högt affektionsvärde.

– Jag har mycket dekorationer av halm, handgjorda tomtar som min mamma gjort och lite som barnen gjort och vackra vit, frostade kulor som jag fått av mina flickor från England. De är jag väldigt rädd om. Inte så många saker men det vill jag ha och en halmstjärna i toppen.

LÄS MER:Macken nobbar julmusiken – spelar dansband året om

LÄS MER:Laddstolparna står som spön i backen – i Härryda

LÄS MER:Hoppbackarna i Hindås blir byggnadsminne

ANNONS