Åtal mot äldre Härrydabo som misstänks ha förföljt barn på cykelväg.
Åtal mot äldre Härrydabo som misstänks ha förföljt barn på cykelväg. Bild: Anders Ylander

Härrydabo misstänks ha försökt skada barn - jagat dem med bil

En man i 80-årsåldern i Härryda kommun ska ha kört efter två 12-åriga barn, och sedan gått mot ena barnet med ett brännbollsträ i handen. Nu åtalas han för försök till grov misshandel och grovt olaga hot.

ANNONS

Det var i augusti i år som den äldre mannen, enligt åtalet, ska ha försökt att skada två 12-åringar. Mannen ska ha kört efter barnen på en vanlig väg samt en gång- och cykelbana. Under tiden ska mannen vid flera tillfällen ha gasat upp bilens motor. Barnen ska ha fått springa iväg från bilen.

Använde personbil som tillhygge

Enligt åtalet bedöms brottet som grovt eftersom mannen använt sig av en ”personbil som tillhygge mot två minderåriga barn”. Mannen beskrivs i åtalet ha visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”.

Efter att ha kört bilen mot barnen, som sprungit in i en trädgård, där en skolkamrat bor, ska mannen ha lämnat bilen och gått mot det ena barnet med ett ”slagträ eller brännbollsträ”. Och där uttalat att han känt igen barnet.

ANNONS

Skolkamratens pappa hörde tumultet och ska, enligt förundersökningen, ha hunnit se att den äldre mannen gick tillbaka med slagträt till bilen.

Det ena barnets pappa kom också till platsen. Pappan säger i förhöret med polisen att han ska ha försökt att prata med mannen tidigare angående att mannen ”jagar barn med bilen”, men att mannen inte verkar förstå ”hur farligt det är”.

Föremålet mannen ska ha använt styrks bland annat genom ett kvitto i bevismaterialet.

Mannen nekar till brottet - känt sig trakasserad av barn

Den äldre mannen menar, i förhöret, att han känt sig trakasserad av barnen i grannskapet, att de bland annat ska knackat på hans dörr och sprungit iväg. Detta ska ha börjat hända efter att han blev änkling i våras och blev ensam i huset. Mannen säger till polisen att ”de vet att gubben där borta bor ensam”.

Han medger för förhörsledaren att han har köpt ett basebalsträd för att han känt sig rädd: ”Allt är för att försöka försvara mig och min egendom”.

Han har tidigare anmält dörrknackningar till polisen, men dessa anmälningar blev nedlagda.

Vid tillfället i augusti ska han ha fått syn på barnen och tyckt sig känna igen den ena. Därför menade mannen att han förföljde barnen för att ”försöka fastställa deras identitet” och att han tagit med sig slagträt eftersom han misstänkte att barnen ”kunde vara lockbete till de större killarna”.

ANNONS

Men enligt honom själv har han inte gått emot barnet på ett hotfullt sätt.

Mannen nekar till brott men medger att han kört på cykelväg. Han uppger att han godtar böter vid ett eventuellt strafföreläggande, då han inte orkar med en rättegång.

LÄS MER:Trots kyla fick elementen vara avstängda: ”Går jättemycket el”

LÄS MER:Pia Alhäll blir ny kommundirektör i Härryda

LÄS MER:Ny snabbladdning i Landvetter: ”Fantastiskt”

ANNONS