Härryda vill få mer eget ansvar – Lantmäteriet säger nej

Härryda kommun vill bli en egen lantmäterimyndighet. Det anser inte Lantmäteriet är lämpligt, vilket kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) tycker är märkligt.

ANNONS
|

I februari skickade kommunen in en ansökan om att inrätta sin egen lantmäterimyndighet. Under september svarade Lantmäteriet att de avslagit den med hänvisning till att Härryda är för litet och saknar kompetens. Det håller inte Per Vorberg (M) med om.

– Vi har sett att vi har flera av vår personal som är utbildade lantmätare. När det gäller att de tycker att vi är en liten kommun är det deras bedömning. Om man enligt lagstiftning har rätt att inrätta en lantmäterimyndighet ser vi inte varför vi inte skulle få lov att göra det, säger han under en pressträff efter kommunstyrelsens senaste sammanträde.

ANNONS

Om en kommun sköter sina egna lantmäteriärenden innebär det att de ansvarar för att till exempel handlägga ärenden om fastighetsbildning, fastighetsbestämning, särskild gränsutmärkning och fastighetsregistrering. Den räknas då som sin egen lantmäterimyndighet. För övriga kommuner vidhåller det statliga Lantmäteriet ansvaret för handläggningen av den typen av ärenden.

Berör inte enbart Landvetter södra

Härrydas intresse av att bli sin egen lantmäterimyndighet handlar inte enbart om handläggningen av ärenden kopplat till Landvetter södra, enligt Vorberg.

– Det kommer sig av att vi vill kunna agera snabbare med samhällsutvecklingen överhuvudtaget. Lantmäteriet har blivit lite bättre och snabbare i handläggningstider men det är en trång sektor. Det hänger inte bara ihop med Landvetter södra, det är generellt sett. Vi har mycket företagsetableringar, verksamhetsmark och mycket annat som ska regleras.

Per Vorberg nämner att Mölndals stad har sin egen lantmäteriverksamhet.

– Jag tror att det kommer bli fler lantmäterier runt om i landet i framtiden eftersom den nya kommunallagen har gjort så att kommuner kan ha mycket mer samverkan kring frågor där man just är en för liten kommun för en verksamhet.

Härryda har hört sig för med andra kommuner för eventuell framtida samverkan men de har ”inte varit inne på det spåret”, enligt Vorberg.

Han ser bättre förutsättningar för frågan i och med tillträdet av den nya regeringen.

ANNONS

– Den tidigare regeringen hade som idé att ingen skulle starta i gång nya lantmäterimyndigheter. Vi har vårt hopp till den nya regeringen.

Lantmäteriet har skickat ärendet vidare till regeringskansliet för fortsatt handläggning.

LÄS MER:Mördaren från Landvetter blev styckmördad – skildras i ny dokumentär

LÄS MER:Rotary i Härryda arrangerar språkresa på räls till Stockholm

LÄS MER:Planer på ny idrottshall i Mölnlycke hotad – S och SD säger nej

ANNONS