Härryda kommuns nya kommundirektör Pia Alhäll håller på att bli varm i kläderna

Pia Alhäll, 59, har ett cv som skulle kunna täcka två arbetsliv. Sedan en månad tillbaka är hon ny kommundirektör och redo att möta de utmaningar som den offentliga sektorn står inför i Härryda kommun.
– Vi behöver jobba fram andra sätt att lösa saker på och det tror jag är en resa som blir spännande att göra här i Härryda, säger hon.

ANNONS
|

Hennes kontor har utsikt mot Hulebäcksgymnasiet. På ett bord står tavlor som var gåvor till hennes företrädare Peter Lönn från den kenyanska delegationen, som nyligen var på besök i kommunen.

Hon har inte helt hunnit komma i ordning än.

– Tanken är att jag ska möblera om lite här inne så det blir lättare att sitta och prata här, säger hon och sätter sig vid det lilla runda bordet.

Senast kommer hon från uppdraget som kommundirektör i Falköping. Sin karriär beskriver hon som ”brokig” och en mix av kommunal och privat verksamhet. Hon är civilekonom med marknadsföringsinriktning i botten.

ANNONS

– När Posten hade en stor verksamhet var jag där, och jag har jobbat med studieförbundsverksamheten och startat upp folkuniversitetet i Fyrstad från noll. Sedan började jag som marknadsinriktad rektor i Partille för vuxenutbildningen. Det var så jag startade i kommunal verksamhet.

Efter det följde två olika tjänster som förvaltningschef för utbildning i Lysekil respektive Stenungsund.

– Jag har jobbat i olika kommuner. Man tampas många gånger med samma frågor, men vi gör det på olika sätt. Kulturen och styrningen ser olika ut och det ger olika förutsättningar i arbetet.

Pia Alhäll är länken mellan politiken och förvaltningen

Rollen som kommundirektör innebär att hon är chef för samtliga förvaltningschefer. Hennes närmaste chef är kommunstyrelsens ordförande, och hon är ytterst ansvarig att lämna förslag till styrelsen och verkställa dess beslut.

– Jag jobbar ju för den som styr kommunen just nu. Båda två får ta ansvar för att det funkar och det är oerhört viktigt för mig att det gör det för att man ska kunna göra ett bra jobb.

Varför ville du bli kommundirektör i Härryda?

– Det är en spännande kommun som är så tydlig med mycket utveckling som ligger långt fram och det finns goda ekonomiska förutsättningar. Det arbetas tight med näringsliv och utveckling, men det finns också en väldigt bra skola och äldrevård.

ANNONS

Men Härryda kommun är inte förskonad från problem som den offentliga sektorn sliter med även i resten av landet.

– En stor fråga som nästan alltid kommer upp först är kompetensförsörjning. Det är jättesvårt att få tag på folk. Det är alltid några som slutar och de vi utbildar räcker inte för att fylla upp inom vård och omsorg och skola. Och även specialistfunktioner är svåra att få tag på.

Hennes bild av situationen i Härryda kommun efter en månad är att arbetet med att möta utmaningarna är i gång, men att det behövs långsiktighet och att problemen kommer finnas kvar under en lång tid. Närheten till Göteborg är enligt Alhäll en fördel som gör att inflödet av kompetens finns, men även omsättningen på personal är hög precis som på många andra platser i landet.

Den andra området handlar om ekonomi.

– Vi vet att 2024 blir ett jättetufft år både för regioner och kommuner. Då har vi ändå goda förutsättningar här, men vi behöver se över vår ekonomi för vi vill alla år hålla budgeten och ha en budgetbalans hela vägen även med det avkastningskrav som kommunen har. Vi behöver också vara mer effektiva utifrån hur vi använder de resurser vi sätter in och vilken kvalité vi vill få ut.

ANNONS

”Försöker få kläm på kommunen”

För tillfället ägnar hon mycket tid åt att lära känna kommunen.

– Jag ska åka ut och besöka verksamheter framöver. Det tycker jag ska bli jättespännande också för att få en uppfattning om kommunen och hur det ser ut. Både utifrån vad vi ska bygga och hur skolorna ser ut. Det mest spännande är att lära sig kommunen och försöka förstå. Jag försöker få kläm på kommunen.

Vad har du lärt dig om kommunen än så länge?

– Jag ser att det finns tydlig politisk riktning. Det som är lite knöligt är att Socialdemokraternas budget gick igenom och det finns en annan styrande grupp och en opposition till som är Sverigedemokraterna. Där får man tänka till lite som förvaltning så att vi jobbar så bra som möjligt och hjälper våra politiker.

Hennes bedömning än så länge är att det finns en inarbetad beredningsmodell och bra kultur på förvaltningen. Något som hon delvis berömmer Peter Lönn för.

– Han har byggt upp en enormt bra struktur och ordning och reda i kommunen under sina år som chef.

Vilken skillnad kommer märkas när du tar över efter Lönn?

– Jag kan inte ha några synpunkter på vad som skiljer oss åt eller hur vi är lika. Han har gjort ett förträffligt jobb med att lämna över till mig. Jag tycker ledarskapsfrågor är spännande och det är viktigt att vi jobbar ihop oss gällande det framåt. Men det hade säkert Peter gjort även fortsatt om han varit här.

ANNONS

Ett stort steg mot det tas under dagen då hon ska möta respektive sektors ledningsgrupp.

– Det är viktigt att man kan hitta sätt att jobba ihop i sina lösningar så att man inte tappar helhetsperspektivet när vi jobbar framåt. Därför ser jag fram emot att träffa cheferna.

På det stora hela är hon nöjd med sitt nya uppdrag.

– Det är jättekul med en kommun som har en tydlig bild framåt och goda förutsättningar. Det blir inte de här krisutryckningarna som det kan bli och många små kommuner har det tufft i dag. Då blir jobbet annorlunda. Jag är väldigt glad över att ha börjat här och ser fram emot fortsättningen.

Pia Alhäll

Ålder: 59

Familj: Man och fyra barn, två biologiska. Samtliga män mellan 25-30. Hunden Ziggy 5 år.

Bor: Sannegården, Eriksberg, Göteborg.

Intressen: Sommartid båtliv och speciellt segling. Min man och jag har ett sommarhus i Lysekil och två små båtar; en motor och en segel. Det är väldigt skönt att komma ut på vattnet. Och att gå ut och gå med vår hund Ziggy.

Tjänar: 115 000 kronor per månad.

LÄS MER:Det här klagar Härryadabor på med skolan

LÄS MER:Två av OK Landehofs eldsjälar prisade av Rotaryklubben

LÄS MER:Frisbees flög genom parken när seniorer provade på discgolf

ANNONS