Frisbees flög genom parken när seniorer provade på discgolf

Under måndagen testade seniorer på den nymodiga sporten discgolf i Wendelsbergsparken. Sportens popularitet exploderade i samband med pandemin och är en av de sporter som seniorer får testa på i Härryda kommun.
– När det är sport så sätter vinnarinstinkten igång, säger Malle Neem.

ANNONS
|

Vårsolens strålar söker sig genom trädkronorna i Wendelsbergsparken. Marken är täckt av vitsippornas mjuka färg. Fåglarna kvittrar harmoniskt och flitigt i jakten på en kärlekspartner. Ett femtontal hurtiga seniorer har samlats i parken för att prova på den nymodiga sporten discgolf.

– Det är klart att det är viktigt att vinna. När det är sport så sätter vinnarinstinkten igång, det är därför jag har en ryggskada efter gånginnebandyn, säger Malle Neem och tillägger:

– Men det är ju roligt att bara vara ute i den här fantastiska parken som jag promenerat i, i 50 år. Det är roligt att se att det händer någonting här i parken.

ANNONS

Nio korgar för discgolf i Wendelsbergsparken

Några deltagare känner sig osäkra till en början men snart får de in tekniken. De läser av terrängen för att undvika hinder och höra korgens metall rassla till. Dagen är fylld med glädje och gemenskap när deltagarna kan bocka av ännu en spännande sport de testat på.

Discgolfen är en del av kommunens satsning på seniorer, genom initiativet föreningsidrott för seniorer. Gänget har tidigare provat på bland annat gåfotboll och gåinnebandy.

– Vi vill att deltagarna provar på så många föreningsaktiviteter som möjligt. De har fått prova på karate, padel, gåfotboll och andra grejer, säger kommunens fritidsassistent Johan Wantzin.

Banan i Wendelsbergsparken har nio korgar som är utplacerade runt om i parken med start vid Parkvägen. Det är en bana som lämpar sig både för nybörjare och mer rutinerade spelare. Det är gratis att använda den och för den nyfikne är det möjligt att låna discar genom fritidsbanken.

Banan är designad i samråd med Mölnlycke Frisbee Club och dagens instruktör, Daniel Frosterud, har själv sysslat med frisbee i olika former sedan 1985.

– Vi har velat få igång discgolfen länge. Många medborgarförslag lämnades in i samband med att parken skulle rustas upp, säger han.

Kasta som om man snärtar ”sin gubbe med en handduk”

Strax innan start är stämningen ivrig och frågorna är många. Frosterud lär ut kastteknik och delar med sig av flera råd. Vissa råd är mer öppna för tolkning och spektakulära än andra. Däribland, skämtsamt, säger han att man ska sikta bort från korgen för att träffa den, och att frisbeen ska snärtas iväg som om man ska snärta ”sin gubbe med en handduk.”

ANNONS

En del av deltagarna har provat på sporten sedan tidigare, däribland Anette Odemyr som är glad över parkens bana.

– Jag har gått genom denna park tusentals gånger och det känns bra att den är så nära. Min dotters kille tävlar i sånt och de har också varit här och testat banan, säger hon.

LÄS MER:Uppskattad gåfotboll i Landvetter: ”Svårt att inte springa”

LÄS MER:Guld för Mölnlycke Frisbee Club i den snällaste sporten: ”Man litar på sina motståndare”

LÄS MER:Frisbeefamiljen kastar mot SM medan ultimate frisbee växer i Mölnlycke

ANNONS