Härryda högriskområde för fågelinfluensa – nya åtgärder införs

Från och med den 16 november ingår Härryda i de nya högriskområdena för fågelinfluensa som upprättats i Sverige. Det innebär hårdare regler att följa för de som har fåglar i fångenskap som till exempel hobbyhöns. Viruset är mycket smittsamt och dödligt för de tamfåglar som kommer i kontakt med fågelbajs från infekterade vilda fåglar.

ANNONS
LocationHindås|
|

För två år sedan fick cirka 2,5 miljoner smittade tamfåglar avlivas i Sverige i spåren av ett stort utbrott av fågelinfluensa. Inför varje flyttfågelsäsong, ofta från början av november till sent på våren tas därför nu ett beslut av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, om högriskområden i Sverige – och i år omfattas Härryda av ett av dem.

De län som enligt riskbedömningen har störst risk att drabbas av smitta ska därför under vinterhalvåret följa de regler som sätts upp av SVA och Jordbruksverket. Alla syftar till att minska risken att viruset sprider sig från vilda fåglar till tamdjuren.

ANNONS

Viruset är mycket smittsamt och kan innebära en plågsam död för fåglarna om de kommer i kontakt med fågelbajs från vilda fåglar. Man ska därför göra allt för att undvika den kontakten.

I somras var antalet inrapporterade fall av fågelinfluensa hos vilda fåglar rekordstort.

– Viruset överlever bättre under årets kalla månader, vilket gör att fågelinfluensan lär hålla i sig framöver och det leder till en betydligt större risk för smittspridning till tamfjäderfä, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

Fågelägaren har ansvaret

För de som har tamfåglar som hobbyhöns till exempel i Härryda innebär det att de från och med nu måste hålla sig uppdaterade om vilka regler som gäller i högriskområdet.

Några förhållningsregler som Jordbruksverket nämner på sin hemsida är att man som fågelägare ska tänka på att inte ta med sig viruset in till sina fåglar på sådant som skor, redskap eller foder. En god handhygien är a och o.

Det finns också noggranna riktlinjer kring hur fåglarnas inhägnader ska vara utformade för att minimera risken att vilda fåglar kommer i närheten.

Just nu finns inget aktivt utbrott av fågelinfluensa bland tamfåglar i Sverige. Om man däremot som fågelinnehavare märker att fåglarna är sjuka eller dör ska man genast kontakta veterinär och isolera allt och alla som kommit i kontakt med djuren.

ANNONS

Om du hittar en eller flera döda eller sjuka fåglar ute i naturen kan du rapportera det till SVA. Du ska inte röra några döda eller sjuka fåglar utan handskar. Du ska också tvätta händerna efteråt.

Om fågelinfluensa

Fågelinfluensa (aviär influensa) är en sjukdom som framför allt sprids mellan fåglar. Sjukdomen orsakas av flera olika varianter av fågelinfluensavirus. Vissa typer av viruset kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. Ingen människa har hittills blivit smittad i Sverige.

Fågelinfluensa förekommer nästan varje år i Sverige och i Europa hos vilda fåglar. Vilda vattenlevande fåglar till exempel änder och gäss, kan bära på viruset utan att bli sjuka och de kan sprida smitta till andra känsligare fågelarter som tamhöns. Tänk därför på att inte mata vilda fåglar i närheten av anläggningar med tama fåglar.

Den högpatogena formen leder till mycket hög dödlighet, orsakar epidemier som kan spridas snabbt, förstöra fjäderfäindustri och resultera i strikta handelsbegränsningar. Den lågpatogena formen av virus orsakar vanligen endast milda symtom.

Källa: Jordbruksverket

LÄS MER:Kraftig höjning av VA-taxan i Härryda

LÄS MER:Viktoria från Hindås nya singel hyllas

LÄS MER:Härryda fortsätter hemligstämpla helt vanliga dokument

ANNONS