Här är fem nya lagar att ha koll på 2023

Från årsskiftet börjar flera nya lagar att gälla i Sverige. Nedan tittar vi närmare på fem av dem – bland annat lagen om att katter måste id-märkas och registreras hos Jordbruksverket.

ANNONS
LocationHindås|
|
Uppgifter om hur mycket användare på säljsajter tjänar, ska från årsskiftet rapporteras till skattemyndigheten i landet som operatören har sin hemvist.
Uppgifter om hur mycket användare på säljsajter tjänar, ska från årsskiftet rapporteras till skattemyndigheten i landet som operatören har sin hemvist. Bild: Karina Hansson

1. Säljsajter måste skatterapportera dina inkomster

Från den 1 januari måste plattformsoperatörer som tillhandahåller olika sorters säljtjänster lämna in uppgifter om vad dess användare tjänar. Det om försäljningsbeloppet överstiger 2000 euro per år. Uppgifterna ska rapporteras till skattemyndigheten i landet som operatören har sin hemvist. Därmed genomförs ett EU-direktiv om administrativt samarbete när det kommer till beskattning i Sverige.

Yasmine Eriksson, Partillebo och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.
Yasmine Eriksson, Partillebo och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Bild: Pressbild

– Exempel på säljplattformar skulle kunna vara Tradera, Airbnb och appen Tiptapp, säger riksdagsledamoten Yasmine Eriksson (SD) från Partille. Som ledamot av skatteutskottet var hon med och tog fram lagen.

Lagen i sin helhet ska vara aktiv från 1 januari 2024.

ANNONS

Myndigheter, banker och kreditinstitut måste från den 1 januari samverka ännu mer för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.
Myndigheter, banker och kreditinstitut måste från den 1 januari samverka ännu mer för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Bild: AT

2. Samverkan mot terrorfinansiering

Myndigheter, banker och kreditinstitut måste från den 1 januari samverka ännu mer för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Berörda aktörer måste från årsskiftet lämna ifrån sig uppgifter även om uppgifterna i fråga omfattas av sekretess eller tystnadsplikt.

Från årsskiftet ska brottslingar lagföras snabbare och processen som helhet effektiviseras.
Från årsskiftet ska brottslingar lagföras snabbare och processen som helhet effektiviseras. Bild: Daniel Blomqvist

3. Snabbare lagföring vid brott

Brottslingar ska lagföras snabbare och processen som helhet effektiviseras från årsskiftet. Bland annat ska tingsrätter döma snabbare i mål om brottet i fråga ingått i ett särskilt snabbförfarande under själva utredningen. Delgivning om brott ska också gå snabbare i de fall som misstankarna riktas mot personer under 18 år.

Syftet med pausen i reduktionsplikten är att undvika allt för höga priser på bensin och diesel under 2023.
Syftet med pausen i reduktionsplikten är att undvika allt för höga priser på bensin och diesel under 2023. Bild: Karl af Geijerstam

4. Pausad höjning av reduktionsplikten

Den successiva höjningen av kraven i reduktionsplikten, alltså hur stor andel biodrivmedel som blandas i fossilt bränsle pausas under 2023. Syftet är att undvika allt för höga priser på bensin och diesel under just 2023.

Från årsskiftet ska katter id-märkas med chipp och registreras hos Jordbruksverket.
Från årsskiftet ska katter id-märkas med chipp och registreras hos Jordbruksverket. Bild: Filippa Colstrup

5. Katter måste id-märkas

Från årsskiftet ska katter id-märkas med chipp och registreras hos Jordbruksverket. Enligt den nya lagen är det ägarens ansvar att märkning och registrering sker. Syftet med lagen är att minska antalet katter som saknar ett hem och i förlängningen andelen djur som lider.

Skyldigheten att märka och registrera sin katt gäller inte de djur som är födda före den 1 januari 2008, skriver SVT Nyheter Blekinge.

ANNONS

LÄS MER:De fann varandra på språktåget

LÄS MER:Rusande priser för Rådanäs Bryggeri i Mölnlycke

LÄS MER:Hjälppaket från Härryda till Ukraina har ökat – när kylan slog till

ANNONS