Företagare frikänd – inte längre misstänkt för svart arbetskraft

En man i 50-årsåldern från Härryda kommun stod åtalad för brott mot utlänningslagen i Göteborgs tingsrätt. Mannen, som driver ett byggföretag, misstänktes för att ha nyttjat svart arbetskraft. Men vid förhandlingarna lyckades han övertyga tingsrätten om sin oskuld och frikändes från misstanke om brott.

ANNONS

Polisen fattade misstankar om brott mot utlänningslagen vid en arbetsplatsinspektion, vid ett bygge i Sävedalen, i slutet av oktober 2021. På platsen påträffade polisen tre personer som var i färd med att arbeta. En av dessa är en ukrainsk medborgare, som saknade tillstånd för att arbeta i Sverige. De andra två var EU-medborgare och därmed per automatik tillåtna att arbeta i landet.

Företagsägaren berättade i polisförhör, och senare även i tingsrätten, att han brukar anlita ett polskt bemanningsföretag vid hastiga behov av tillfällig arbetskraft. Han uppgav också att den ukrainske mannen endast arbetat sex dagar för företaget.

Vid domstolsförhandlingarna skulle rätten ta ställning till huruvida mannen var anställd av företaget eller om han var anställd hos det polska bemanningsföretaget.

ANNONS

Mannens företag är baserat i en annan västgötsk kommun.

Övertygade rätten med bevis från Skatteverket

I sitt försvar åberopade Härrydabon uppgifter från bland annat Skatteverket som bevis. Underlaget visade att mannen inte betalat ut lön till den anställde, men att han istället faktureras av det polska bolaget. Tingsrättens samlade bedömning var att åklagaren inte kunde underbygga sin tes om att den ukrainske mannen faktiskt var anställd hos företagaren, som friades helt från brottsmisstankar.

Det yrkades att mannen skulle betala en sedvanlig avgift om 47 600 kronor enligt utlänningslagen, men det kravet ströks när domen föll i slutet av mars detta året.

Utlänningslagen reglerar migrationsrätt och innehåller bland annat bestämmelser om under vilka villkor personer utan svenskt medborgarskap får arbeta i landet. Om en arbetsgivare döms enligt lagen, och alltså nyttjat svart arbetskraft, så kan denne dömas till fängelse i högst ett år, eller till böter.

Arbetsgivaren kan även få behöva betala 47 600 kronor per arbetare. Denna särskilda avgift ökar om en arbetet pågått längre tid än tre månader.

LÄS MER:Landvetterbon Per Delsing leder miljardsatsning på kvantdator: ”En revolution”

LÄS MER:Jessica hade intensiv smärta – fick vänta över två timmar på ambulans

LÄS MER:Därför har ”Ryamattans Picasso” gett namn till Viola Gråstens plats

ANNONS