Fästingbussen på plats i Mölnlycke – en gång i veckan

Företaget Vaccin direkts fästingbuss besökte Mölnlycke under måndagen för första gången i sommar. Sjuksköterskan Margareta Tornqvist ser en tydlig ökning av personer som vill vaccinera sig mot TBE.
– Människor är mer pålästa idag, säger hon.

ANNONS
LocationHärryda, Mölnlycke|

Antalet TBE-fall har ökat markant i Västra Götaland under de senaste åren jämfört med tidigare. Bekräftade fall av den fästingburna sjukdomen, som kan leda till hjärnhinneinflammation, fortsätter även att vara högt.

År 2019 registrerade Folkhälsomyndigheten 53 fall, följt av 63 fall året därpå. Därefter skedde en kraftig ökning av fallen. Under 2021 registrerades 108 fall i regionen, och förra året var antalet 80 stycken.

Under måndagseftermiddagen var företaget Vaccin direkt på plats i Mölnlycke med sin fästingbuss för första gången i år. De kommer att en gång i veckan fram till oktober erbjuda möjligheten att vaccinera sig mot bland annat TBE.

ANNONS

Sjuksköterskan Margareta Tornqvist ser en tydlig ökning av de personer som vill vaccinera sig. När Härryda-Posten besöker bussen vid 17-tiden hade redan ett 40-tal personer vaccinerat sig.

– Det är absolut mer folk som vaccinerar sig nu. Det året vi hade massvaccinering mot covid var det ganska lugnt, men sedan dess har det gått ut mycket information och människor är idag mer pålästa, säger hon och fortsätter:

– Antalet fästingar ökar överallt. Nu ser man också att även fåglar kan vara fästingbärare och sprida fästingar.

Brist på TBE-vaccin efter att intresse ökat

För ett par veckor sedan gick Västra Götalandregionen ut med att det råder brist på TBE-vaccin. En av anledningarna till detta är just att människors intresse för att vaccinera sig mot TBE ökat.

– Vi har två olika vaccin och har bara barndoser av bägge. Det fungerar lika bra på vuxna, men då ger man två doser och enda skillnaden är att man får två stick istället för ett, säger Margareta Tornqvist.

En av de personer som under måndagen tagit beslutet att vaccinera sig är Mölnlyckebon Anders Holger-Nilsson.

– Det finns alltfler fästingar och så har vi katt också. Detta är min fjärde dos och jag började förra sommaren. Jag har fått ett och annat bett med lite svullnader, men inget mer än det. Man har dock hört om folk genom åren som drabbats ännu värre.

ANNONS

Margareta Tornqvist har också blivit biten vid flera tillfällen. Hon har haft borrelia vid tre av dessa gångerna. Det är också en sjukdom som sprids av fästingar, men som är enkel att behandla med antibiotika.

– Många som vaccinerar sig har kanske en nära anhörig eller bekant som fått borrelia eller TBE och som har kvarvarande symtom. De kanske sitter i rullstol eller har fått kroniskt neurologiska symtom efteråt. Det är klart folk blir mer rädda då.

Vad är det som egentligen är så äckligt med fästingar?

– Det är väl att de är så små och att de kan springa fort innan de biter sig fast, och att de kan sätta sig överallt på kroppen, säger Margareta Tornqvist och tillägger:

– Den tiden man kunde ha shorts på sig när man är ute i skogen är förbi, nu gäller det att sätta på sig kläder som täcker hela kroppen.

TBE (Tick Borne Encephalitis)

TBE är en sjukdom orsakad av ett virus som sprids av fästingar. Upp till en tredjedel av de smittade utvecklar en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Symptomen börjar vanligtvis 1-2 veckor efter smittan och inkluderar feber och kroppsvärk. Dessa besvär kan pågå i cirka en vecka innan de försvinner. Vissa personer kan dock uppleva återkommande symtom efter några dagar, vilket kan innefatta svår huvudvärk, feber och neurologiska problem.

LÄS MER:Därför kan du se högar av döda humlor på sommaren

LÄS MER:Anticimex: Fler getingar den här sommaren

LÄS MER:Ber allmänheten skicka in ovanliga fästingfynd

ANNONS