Entreprenadmässa lockade långväga besökare till Härryda

En av Sveriges största anläggningsmässor, Entreprenad live, arrangerades under dagarna för branschen i orten Härryda.
– Vi har 250 utställare den här gången, det är den största mässan vi haft, säger Hans-Erik Kristensson. Han är en av två som driver Live business media group Sweden – som är arrangörer.

ANNONS
|

Vid det stora fältet i Härryda där Samgräv recycling, som ägs av Bellman group, håller till har det sedan i torsdags avsatts 60 000 kvadratmeter för att alla 250 utställare ska få plats med tält, maskiner och allt annat som kan tänkas höra en mässa till. Lika mycket yta är parkeringar.

När Härryda-Posten gör ett besök under lördagen kommer det en strid ström med besökare som är en blandning av nyfiken allmänhet och egenföretagare som passat på att ta med sig hela familjen. Antalet barnvagnar skulle säkert kunna vara lika många som i Slottsskogen en solig söndagseftermiddag. Det vill säga väldigt många.

ANNONS

Att det ser ut just så är ingen slump, förklarar arrangören Hans-Erik Kristensson.

– Det är branschfolk men de har med familjen. Det är så att 85 procent av företagen i branschen är färre än fyra anställda. Då kanske inte vd:n hinner åka i väg i veckan då åker han med familjen på helgen, säger han.

Han tror att mässan fyller en viktig funktion för att det är en stor andel småföretagare i branschen.

– Det här är deras chans att se vad branschen har att erbjuda. Leverantörsidan är också små företag även om det ofta är stor omsättning och stora maskiner. Företag som säljer maskiner i hela Sverige är kanske sex man och säljer maskiner som kostar fem, tio miljoner styck, säger han.

Den nischade inriktningen gör att många söker sig till mässan som nu för tiden hålls i Härryda och vartannat år på motorbanan Ring Knutstorp utanför Helsingborg.

– Cirka 80 procent av besökarna kommer cirka två, två och en halv timmes bilfärd från platsen. Norra Skåne och Jönköping, det är ett stort område, säger Hans-Erik Kristensson.

Exakt hur många besökare som registrerat sig vet han inte för många anmäler sig på plats men tidigare gånger har det kommit i genomsnitt 10 000 personer, pandemiåret 2021 borträknat.

ANNONS

Förutom Entreprenad live nämner han en annan mässa som hålls i Stockholm.

– Svenska maskinmässan. Den är inte större, säger han diplomatiskt.

Kollade in sin egen typ av grävmaskin

Några av dem som Härryda-Posten träffar är kollegorna och vännerna Kalle Ehrenholm, Hampus Pehrson och Benjamin Fernandes. De är där tillsammans med sina familjer. Alla har rest från Kungälv. Deras företag Agnesbergs grävtjänst ställer ut en av sina grävmaskiner – en hjulgrävare.

– Det är det viktigaste på hela dagen. Vi ska gå dit direkt, säger Benjamin.

– Jag älskar den här typen av mässa så det blir bra!, säger Kalle.

En av mässans yngsta besökare är Lucas Campell, fyra år. Han leker med en liten grävmaskin under uppsikt av pappa Stuart Campell.

– Vi är här för att leka en del, men även titta på lampor på grävmaskiner. Företaget jag jobbar på tillverkar lampor till olika typer av maskiner, säger Sturat.

Vad tycker du om mässan än så länge?

– Det verkar vara bra. Många diverse maskiner och flera olika industrier jag är intresserad av, säger han.

”Det är boy toys”

Den som vill kan åka 30 meter upp i en korgliknande anordning via en lyftkran för att få utsikt över hela området. Det vill Rayhaan Mellors och dottern Kenza Mellors göra. De kommer från Göteborg där Rayhaan driver Mellors fastighetsunderhåll på egen hand.

ANNONS

– Det är första gången jag är på mässan. Det är jättefint och mycket grejer här. Allt är intressant, det är boy toys som du kanske förstår, säger Rayhaan och skrattar.

Kenza är inte det minsta rädd för att åka upp upp i luften.

Vad tycker du om mässan Kenza?

– Det är roligt här för man får godis, jag har hittat Dajm.

Vill du jobba med stora maskiner när du blir stor?

– Nej, jag vill jobba med hästar, säger hon.

Joakim Karlsson och Mattias Olsson jobbar tillsammans för Joakim Karlssons grävtjänst, baserad i Strömstad.

– Vi kollar om det har kommit ny utrustning och det är roligt att träffa försäljare och folk som man känner, säger Joakim.

Vad betyder det för er småföretagare att den här typen av mässan arrangeras?

– Betyder och betyder, men det är roligt att träffas och få en anknytning till varandra, säger Joakim.

Vad är er bransch största utmaning just nu?

– Att se hur marknaden utvecklar sig och om det blir lågkonjunktur eller inte.

Mattias jobbar med grävmaskiner.

– Det är ett fritt jobb och rätt allsidigt. Det är lite skruvning och lite körning och allt möjligt, säger han.

ANNONS

Utställaren: ”Man åker inte hem tomhänt”

Biocare Svenska AB från Linköping har tre anställda och ställer ut sitt flaggskepp som är en grovskiktare. Jonny Lindbeck är tekniskt ansvarig.

– Den här maskinen skiktar matjord, schaktmassa och krossmassa till exempel. Det är vårt flaggskepp kan man säga. Det är rätt storlek för att få på den på en lastbil.

Vad kostar den?

– Cirka 1,8 miljoner kronor i ordinarie pris. Vi har ett mässpris på 1 650 000 kronor i dag.

Vad tycker du om mässan?

– Den håller samma nivå som andra mässor. Man åker inte hem tomhänt härifrån för man träffar kunder och ser vad andra har för grejer. Man är lite nyfiken på konkurrenterna, säger han.

LÄS MER:Hon bytte bana från bilar till växter: ”Ville vara mer kreativ”

LÄS MER:Det här händer i Härryda i höst

LÄS MER:Så stor är risken att svinpesten kommer till Härryda

ANNONS