En hawalaförmedlare greps på Landvetter – försökte smuggla ut miljoner i olika valörer

Göteborgs tingsrätt har dömt en man i 55-årsåldern för näringspenningstvätt. Mannen greps på Landvetter flygplats när han försökte smuggla ut kontanter för miljontals kronor i olika valörer. Gränspolisen och tullverket fann pengarna i en specialsydd jacka.

ANNONS
|

Det var en sommardag i juni 2021 som gränspolisen och tullverket grep en man i 55-årsåldern på Landvetter flygplats. Han försökte smuggla ut en ansenlig mängd kontanter uut r landet i en specialsydd jacka som fanns i mannens incheckade bagage.

Mannen som var på väg till Istanbul hade med sig tre miljoner svenska kronor, 14 150 dollar, 194 000 danska kronor och 520 euro.

Sammanlagt värde: CIrka 3 426 500 kronor.

Mannen berättade att han träffat en person via en gemensam bekant som bad honom att ta med sig pengarna. Pengarna skulle i slutändan gå till utsatta personer i norra Syrien.

ANNONS

Efter ankomsten i Istanbul skulle männen återigen träffas och då skulle 55-åringen överlämna pengarna och få 20 000 kronor i ersättning.

Åklagaren ville se mannen dömd för grovt penningtvättsbrott. Detta eftersom åklagaren menade att mannens syfte var att omsätta pengarna i Turkiet och därmed dölja att pengar härrörde från brottslig verksamhet.

Tagit emot 1 477 Swish-överföringar

Men enligt Göteborgs tingsrätt gick inte det att bevisa och han friades från misstankarna om det brottet.

Under förundersökningen framkom det också att mannen tagit emot 1 477 överföringar via Swish mellan 2018 och 2021. Den totala summan uppgick till 3 624 651 kronor.

– Det är vanliga människor som har swishat pengar. Det är folk som bett mig köpa saker, biljetter, tv-apparater med mera. De skickade pengar till mig för att jag på så sätt skulle kunna betala fakturor. Det är kompisar till mig, säger mannen i förhör och fortsätter:

– Det är situationen som kräver att det är så. Det kan vara mitt i natten och en kompis har svårt att ta sig till bankomat. Då frågar de mig och jag swishar. Det kan vara att en kompis är hos bilverkstaden och de vill ha kontanter och då frågar de mig.

Polisens undersökning visar också att mannen och hans familj rest för 400 000 kronor mellan december 2020 och maj 2021. Mannen förklarade i förhör att han är hawala-förmedlare.

ANNONS

Hawalasystemet – informellt sätt att föra över pengar på

Hawala är ett system för att skicka pengar genom informella kontor, i Sverige är det lagligt, men i flera andra länder är det olagligt eftersom det underlättar för både brottslig och terrorismverksamhet.

Mannen förklarar i förhör:

– Det finns personer som gärna vill ta emot pengar i Sverige och det finns också de som vill det i andra länder. Om jag tar emot pengar från någon som vill skicka dem till Turkiet, så kontaktar jag kontoret där och berättar att jag fått pengar. Då betalar de ut pengarna till personen där. Jag behåller pengarna jag har fått och betalar ut dem om någon ska ha pengar här.

Mannen dömdes till slut för ringa näringspenningstvätt för smugglingsförsöket. Tingsrätten finner det att mannen tagit ett klandervärt risktagande, genom att försöka transportera kontanter som inte tillhörde honom när han skulle flyga till Turkiet.

Mannen döms till villkorlig dom och 150 dagsböter om 50 kronor.

LÄS MER:Våg av bilinbrott i Härryda – så skyddar du din bil

LÄS MER:Advokat kritisk mot uthängning av pojke på Facebook

LÄS MER:Spansk knarkkurir smugglade kokain i kroppen – fängslas och utvisas i tio år

ANNONS