Elpriset fortsätter stiga i Härryda – högsta på över elva månader på torsdag

Elpriset i elområde 3, som Härryda kommun tillhör, stiger under torsdagen till 1,89 kronor per kWh. Det är det högsta dagspriset sedan i december, raporterar nyhetsbyrån Newsworthy.

ANNONS
|

Dygnspriset på el är på torsdag, den 30 november, 1,89 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 22 december har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,36 kronor per kilowattimme.

Under onsdagen förklarade Härryda energis marknadschef Anna Carlstedt anledningen till de höjda elpriserna, och varför det var den enskilt dyraste dagen på åtta månader.

– Blir det kallare då använder vi mer el i hela Sverige och då stiger priserna. På enstaka dagar så är det sådana här toppar.

Därtill har Ringhals 4 fått ett oplanerat stopp som driver upp priserna.

ANNONS

Hushåll och företag i Härryda med timdebiterade avtal betalar som mest 2,95 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,19 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 4 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,24 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,58 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,82 kronor per kilowattimme, alltså ungefär tre gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,31 kronor per kilowattimme.

Metod

All data kommer från den nordiska elbörsen Nordpool.

När vi refererar till ”motsvarande tid på året” använder vi de senaste 30 dagarna som jämförelsetid och jämför med motsvarande datum år för år sedan 2019.

Uträkningen av pris efter skatt och moms bygger på 36 öres energiskatt och 25 procent moms. Vi räknar även i 2 öres påslag från elhandelsbolag och 2 öre i certifikat. Påslag och certifikat varier med några öre beroende på bolag och avtal.

Exemplet med dammsugning bygger på att en dammsugare har en effekt på 2 000 W och därmed förbrukar 2 kilowattimmar.

LÄS MER:GP-journalisten lämnade stan för Hällingsjö – skriver trots pension

LÄS MER:Företagare utestängda på grund av branden i Landvetter

LÄS MER:Här rasar branden i industrilokalen i Landvetter

ANNONS