Elever från Hällingsjöskolan vann nationell skoltävling: ”Blev chockade”

Med finurliga recept och ihärdighet blev femteklassarna i Hällingsjöskolan bäst i Sverige i skoltävlingen Grönsaksmålet. Vinsten är 25 000 kronor.
– Alla blev chockade, säger Lina Alleborg, som är lärare för klassen.

ANNONS
|

Sedan i våras har över 13 000 femteklassare i nära 550 klasser, däribland Hällingsjöskolan, deltagit i skoltävlingen Grönsaksmålet.

Tävlingen går ut på att eleverna ska lära sig mer om grönsaker, och är ett initiativ som kommer ifrån svenska grönsaksodlare.

Barnen fick bland annat hitta på egna recept för att uppmuntra fler barn att äta grönt.

Men det fanns flera andra delmoment, som att odla gurkor i klassrummet och att ta del av olika lektionsmaterial kopplat till just grönsaker, däribland att räkna på hur mycket växthusgaser som släpps ut när en gurka fraktas från ett annat land.

Bäst av alla elever i landet var slutligen femteklassarna i Hällingsjö.

ANNONS

– De fick se en film som räknade ner och presenterade vinnarna. De satt helt chockade och sa att de inte fattade något. Föräldrarna blev jätteglada och jättestolta. Det är så roligt, berättar Lina Alleborg, klassens lärare, som också lyckades fånga reaktionerna på film.

Vad tror du gjorde att just dina femteklassare vann?

– De är grymt tävlingsinriktade. Vi har jobbat med strukturen på recepten mycket. Det är lite smoothies, plättar och sallader och så. De har verkligen kämpat. De har både fått göra detta i skolan och hemma. Och dokumentera det på olika sätt genom film och foto. Det är deras engagemang som gjort att de vunnit tror jag.

Läraren om vinstpengarna: ”Nu kan de åka till något riktigt kul”

Vinsten som klassen får ta del av gemensamt är 25 000 kronor och en videohälsning från humorgruppen I Just Want To Be Cool, som består av bröderna Victor och Emil Beer, samt deras kusin Joel Adolphson.

Nu är det upp till klassen att avgöra vad pengarna ska användas till.

– De ska lägga pengarna på klassresan nästa år, innan de går ut sexan. De fick en högre budget nu, så nu kan de åka till något riktigt kul. Men de har inte hunnit bestämma riktigt vart ännu, förklarar Lina Alleborg.

ANNONS

Och sista frågan, vem ska ta hand om gurkplantan över sommaren?

– Ja, det blir nog jag, säger hon och skrattar.

LÄS MER:Härryda kommun uppmanar invånare att spara vatten

LÄS MER:Härryda-profilen Anton Allédeus vill stärka allas rätt att vara den hen är

LÄS MER:Ministern om vargattackerna: Stammen måste minska betydligt

ANNONS