Elev fick svåra brännskador – ingen kritik från Arbetsmiljöverket

En elev från Hulebäcksgymnasiet fick svåra brännskador under en utflykt i början av terminen. Arbetsmiljöverket är klar med sin utredning och konstaterar att skolan inte brustit i sina åtgärder.

ANNONS
|

I samband med en friluftsdag vid Lilla Delsjön den 23 augusti blev en elev på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke skadad. Eleverna hade delats in i grupper för att laga mat och vid ett av stormköken trodde de felaktigt att elden slocknat. De hällde på mera T-sprit som skvätte på den drabbade elevens kläder. Lågor flammade upp och spred sig till kläderna som började brinna.

Gymnasiechefen Camilla Ahlin har tidigare berättat att skolan följt sina rutiner. Inför utflykten fick eleverna träna på att använda stormkök och när olyckan inträffade släcktes den med hjälp av vatten från sjön och en filt. I efterhand har lärare och elever erbjudits stöd via företags- respektive skolhälsovården.

ANNONS

Arbetsmiljöverket avslutar ärendet

Skolans rektor Börje Persson gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket, som nu är klar med sin utredning.

”Arbetsmiljöverket bedömer att er utredning och era åtgärder samt åtgärdsplaner inte ger anledning till några ytterligare tillsynsinsatser från vår sida. Vi har därför avslutat ärendet”, skriver myndigheten i sin rapport.

Camilla Ahlin tycker att det känns bra att arbetsmiljöverket granskat rutinerna och avslutat utredningen utan anmärkningar.

”Däremot pågår det ett fortsatt arbete hos oss för att säkerställa att den här typen av allvarliga olyckor inte ska inträffa igen. Händelsen har bidragit till att vår riskmedvetenhet har höjts ytterligare och vi ska göra allt vi kan för att förebygga olyckor i framtiden”, säger hon i ett mail.

Den drabbade eleven fick skador på vänster hand och insidan av benet. När den första artikeln om brännskadan publicerades i början av september hade hon vårdats på sjukhus i en och en halv vecka. Planen var då att hon skulle återvända till skolan inom kort. Av respekt för anhöriga och eleven har Camilla Ahlin därefter inte velat ge vidare kommentarer om tjejens tillstånd.

LÄS MER:Hulebäckselev brännskadad på utflykt – kvar på sjukhuset efter en vecka

LÄS MER:Efter Hulebäckselevens brännskador – Härryda kommuns utredning snart klar

LÄS MER:Wendelsbergs teaterelever sätter upp Roald Dahl-klassikern – utlovar maxad show

ANNONS