Dennis Franco gick på djupet med svensk gangsterrap

Mölnlyckebon och journalisten Dennis Franco gick bakom rubrikerna för att prata med människorna som gör och lever med den svenska gangsterrapen. Resultatet kan ses tre i dokumentäravsnitt i Uppdrag Granskning på SVT Play.

ANNONS
|

Mordet på rapparen Einár under hösten 2021 samt flera uppmärksammade åtal mot rappare för olika brott satte svensk gangsterrap under lupp. Då hade musikgenren och flera av dess största artister redan hunnit att både erövra topplistor och hyllas på prisgalor. Att låttexterna ofta innehåller våldsamma och sexistiska inslag blev snabbt till en debatt om huruvida exempelvis public service borde spela och lyfta fram genren.

En som ville gå förbi de snabba rubrikerna och prata med människorna verksamma i miljön kring svensk gangsterrap var Mölnlyckebon Dennis Franco. Journalisten hade länge arbetat på nyhetsredaktioner runtom i landet men ville fördjupa sig i något. Det ”något” blev just gangsterrap. I dagarna har SVT:s Uppdrag Granskning släppt dokumentärserien ”Topplistans 100-gubbar” där Franco är reportern som gjort intervjuerna och står bakom dokumentären.

ANNONS

– Hiphop och rap är en genre som jag har växt upp med och lyssnat på. Under åren som gått har jag insett hur stor genren har blivit, och hur mycket okunskap det finns. Rapporteringen av den här genren har ofta ett utifrån-perspektiv. Att man gör det svart eller vitt och jag ville göra något unikt, en granskning som kom inifrån och som var neutral och nyanserad.

Dennis Franco berättar för Härryda-Posten att han även ville bredda bilden av svensk gangsterrap.

– Jag ville visa människorna som är verksamma inom svensk gangsterrap. Att komma nära en rappare, de boende i områdena, de som engagerar sig i frågorna.

Mölnlyckebon menar även att svensk gangsterrap och samhällsutvecklingen går hand i hand.

– När Sverige inte hade det här stora antalet dödsskjutningar, vapen och droger som cirkulerar i samhället så lät inte gangsterrapen som den låter idag.

Hur kom då Dennis Franco nära människor i en miljö som de flesta pratar om, men inte med?

– För alla människor är det skönt att bara prata ut ibland. Att man får ge sin bild till någon som lyssnar och ställer rätt frågor till någon som man förstår och känner igen sig i.

ANNONS

”Topplistans 100-gubbar” tre delar kan ses på SVT Play.

LÄS MER:Julknåp med Härryda-Posten! Vi bjuder på en hel bilaga med korsord, sudoku och spel!

LÄS MER:Härrydaborna visar hur julen är – på riktigt

LÄS MER:Besked: Snabbtåg mellan Göteborg och Borås läggs på is – Per Vorberg välkomnar Trafikverket till Härryda

ANNONS