Cykelväg från Hindås till Rya ska utredas

Härryda ska utreda kostnaderna för att dra en cykelväg mellan Hindås och Rya, beslutade kommunstyrelsen i förra veckan. Men utsikten för att den verkligen anläggs är liten.

ANNONS
|

Det är inte ofta det händer, men ett medborgarförslag i Härryda kommun har nu fått en halv chans att förverkligas efter att kommunstyrelsen i förra veckan fattade beslut om att utreda kostnaderna för en cykelväg längs Göteborgsvägen mellan Hindås och Rya.

I medborgarförslaget ställdes frågan varför Härryda kommun inte planlagt en cykelväg i samband med utbyggnaden av VA-överföringsledningarna mellan Hindås och Landvetter.

Hindåsbon som inkom med medborgarförslaget skrev bland annat följande:

”Jag har bott i Hindås i mer än 30 år och ingen utveckling alls har skett när det gäller cykelvägar ut från samhället. Med ökad trafik och hastighet har istället förhållandena för cykling försämrats avsevärt. Det har blivit omöjligt att på ett säkert sätt ta sig ut ur samhället om man inte åker kollektivt eller i bil. Hur går det ihop med vårt ansvar för miljön?”

ANNONS

SD yrkade på utredning – och fick bifall

När kommunstyrelsen sammanträdde i förra veckan var förslaget avslag, men kommunstyrelsen ville annat.

– Vi i politiken vill jättegärna utveckla fler cykelvägar och kopplingar överallt. Men det är inte så enkelt att det bara går att bygga, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) i en kommentar till beslutet.

Förslaget från den kommunala förvaltningen var att avslå ärendet, eftersom:

”Sträckan Hindås-Rya utgör en av flera saknade cykellänkar inom kommunen. Att bygga cykelväg längs alla vägsträckor där det finns brister eller behov är emellertid inte möjligt givet de ekonomiska förutsättningar som finns och prioriteringar måste därför göras.”

I underlaget till kommunstyrelsen framgår det att Härryda kommun förde en dialog med Trafikverket om ett samförläggande av gång- och cykelväg men fick beskedet att ”sträckan inte var prioriterad för utbyggnad”.

Även om Per Vorberg säger att han ville avslå ärendet, i linje med förvaltningens förslag, landade det i att Peter Arvidsson (SD) fick bifall av kommunstyrelsen om ett återremissyrkande med syfte att utreda kostnaderna.

– Finns viljan går det att genomföra, men först måste vi få en kostnadsbedömning. Det saknades i underlaget, skriver Peter Arvidsson i ett SMS till Härryda-Posten.

Samtidigt är det mycket som talar emot att cykelvägen kommer att bli verklighet.

ANNONS

– Det är många som vill att det ska byggas fler gång- och cykelvägar. I det här fallet har man redan byggt de här VA-överföringsledningarna, dels är det Trafikverkets väg, dels är det många markägare, säger Vorberg.

LÄS MER:Lions Club Hindås har sålt 26 000 tulpaner: ”Rekord”

LÄS MER:Misstänkt inbrottstjuv gripen – spårades av polishund

LÄS MER:Landvetterbon Per Delsing leder miljardsatsning på kvantdator: ”En revolution”

ANNONS