Brist på deltidsbrandmän – Härryda vill se lagändring

Härryda kommun vill se en lagändring för att göra det lättare att värva nya deltidsbrandmän – en förutsättning för att räddningstjänsten i framtiden ska fungera.
– I räddningstjänst-Sverige är de oerhört viktiga, säger Per Mood, säkerhetsansvarig på Härryda kommun.

ANNONS

Det råder brist på deltidsbrandmän i hela Sverige – och Härryda kommun är inget undantag. På mindre orter består två tredjedelar av Sveriges brandmän av deltidspersonal och de är därför en väldigt viktig del av räddningstjänsten. Men det är svårt att värva ny personal, och i vissa fall även svårt att få personalen att stanna kvar.

Därför har MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tagit fram ett förslag på handlingsplan för personalförsörjning. Förslaget har sedan skickats på remiss till bland annat till Sveriges kommuner och räddningstjänstförbund, för att ge dem en chans att yttra sig och komma med konstruktiva inspel.

ANNONS

En överdriven bild av de fysiska kraven

MSB har identifierat ett antal huvudsakliga svårigheter med rekryteringen av ny personal. Bland annat att allmänheten ibland har en överdriven bild av vilka fysiska krav som ställs på en brandman, vilket innebär att många potentiella brandmän inte förstår att de skulle kunna vara aktuella.

Myndigheten ser också att många arbetsgivare är negativa till att låta sina anställda bli deltidsbrandmän, för att de tror att det kommer störa det ordinarie arbetet i för stor utsträckning.

Ytterligare ett problem MSB identifierar är att det finns för få utbildningsplatser och uppskattar utbildningsbehovet till runt 1 000 personer per år, jämfört med att myndigheten i dagsläget endast erbjuder runt hälften så många utbildningsplatser varje år.

Behöver erbjuda fler utbildningsplatser

MSB har identifierat vilka förutsättningar som behöver finnas för att kompetensförsörjningen ska fungera. Bland annat handlar det om att säkerställa att allmänheten är informerad om vad det innebär att vara deltidsbrandman, att arbetsgivare har en realistisk bild av vad det innebär att ha en anställd som är deltidsbrandman, och att anställningsprocessen är smidig.

Härryda kommun har svarat på MSB:s remiss och tagit fram tre konkreta förslag på förbättringspunkter. Per Mood, kommunens säkerhetschef, anser att grundutbildningen behöver erbjudas på fler platser rent geografiskt.

– Det är ju personer som ska vara borta från sin huvudarbetsgivare och från familj och de ska kunna få ihop det helt enkelt. Det kan vara svårt när det innebär långa resor och så.

ANNONS

Lång tid från anställning till färdig brandman

Ett stort problem idag, menar Per Mood, är att tiden från anställning till att en brandman är färdigutbildad är för lång. Han hoppas därför att fler utbildningsplatser, men framför allt inom rimligt avstånd från kommunen, skulle innebära att den tiden blev kortare.

– Väntetiden att få plats på en utbildning är för lång, så vår bild är att det hade underlättat personalförsörjningen.

Är din bild att det är ett reellt hinder för potentiellt intresserade personer?

– Jag tror att det är ett reellt hinder att inte kunna genomföra en utbildning där du kan komma hem varje kväll. Det blir en tröskel att få in deltidsbrandmän.

Det samma gäller vidareutbildningen till styrkeledare, där utbildningen idag hålls i Sandö i Västernorrland och i skånska Revinge.

– Det är inte lika attraktivt att utbilda sig till befäl om du måste åka till Sandö uppe vid Höga kusten och vara borta flera veckor.

Förutom fler utbildningsplatser vill kommunen se att man ser över lagstiftningen så man får laglig rätt att vara ledig från sitt vanliga jobb för att utbilda sig till, och verka som, deltidsbrandman.

– Vi ser det som en möjlig del i att underlätta för deltidsbrandmän att verka och komma loss från sin huvudarbetsgivare, säger Per Mood.

ANNONS

Hur viktiga är deltidsbrandmännen för att få ihop verksamheten?

– I räddningstjänst-Sverige är de oerhört viktiga. I större samhällen och städer är det ju heltidsverksamheter, men på den stora ytan är det uppbyggt på deltidsbrandmän.

LÄS MER:Han är Sjövalla-målvakten som också släcker bränder

LÄS MER:Brandmannen Emil protesterar mot EU:s beslut om brandmän

LÄS MER:Mölnlycke-brandmännen är alltid redo att rycka ut

ANNONS