Blixthalka på Eskilsbyvägen – trafikanter och skolbuss fastnade i flera timmar

Sex och en halv timme. Så länge säger Parisa Rasooli att hon satt fast på Eskilsbyvägen innan hon till slut kom loss och kunde köra hem till Bertshult. Men inte för att Trafikverket saltade vägen – utan tack vare att hennes sambo och svärfar tog saken i egna händer.

ANNONS

Resan hem till Bertshult via Eskilsbyvägen gick inte riktigt som tänkt för 34-åriga Parisa Rasooli under måndagseftermiddagen. Vid 15-tiden tog det tvärstopp strax efter Björröd eftersom en lastbil hade fastnat i botten av en backe och blockerade båda körfälten.

Enligt Parisa hade lastbilen stått stilla sedan 13.30-tiden och när hon kom dit var det redan ett antal bilar som väntat någon timme och tagit kontakt med Trafikverket, som sköter underhållet av vägen.

– Trafikverket sa bara: ”vi kommer när vi kommer.” Sen byggs kön på och även en skolbuss med skolungdomar från nio års ålder satt fast i kön i flera timmar.

ANNONS

Funderade du på att försöka vända om?

– Det var ju så halt. Några bilar försökte vända, och det var en skåpbil som hamnade i diket när han försökte. Och när jag kollade på trafikinformationen hos Trafikverket såg jag att det var en annan lastbil som hade fastnat på väg 544 också, så det gick inte att köra runt. Då beslutade jag mig för att inte försöka.

Boende bjöd trafikanterna på kaffe

Hon säger att det inte hände någonting förrän en trafikant fick nog och ringde polisen framåt 18-tiden, som kom på plats bara någon halvtimme senare.

– De sa att det var först då de fått informationen, så de var ändå ganska snabbt på plats. Jag vet inte varför inte Trafikverket kontaktade polisen. Då ringde de in saltbilen och så tar det ytterligare någon timme innan den kommer. Men istället för att fortsätta salta hela vägen vände de tillbaka ner mot Landvetter, så vi kom ingenstans ändå, säger Parisa Rasooli.

Vad gjorde du under de här timmarna?

– Ja, vad gjorde man? Jag var ute och pratade med trafikanterna. Det var ganska fint att se medmänskligheten folk visade. Alla var liksom i samma situation. Det var en kille med sin son som bodde precis där och bjöd på kaffe till alla som satt i bilarna.

ANNONS

– Och när min bil dog var det en annan som hjälpte mig att starta bilen. Så det var ändå fint att se att folk försökte hjälpa varandra.

Tog saken i egna händer

Någon gång framåt 20-tiden på kvällen hade lastbilen kommit loss. Parisa vet inte riktigt hur, men snart kunde trafiken försiktigt börja rulla igen. Men det var inte för att Trafikverkets saltbil kom tillbaka, utan för att Parisas sambo och svärfar, Kristoffer och Stig Samuelsson, tog saken i egna händer. Parisa berättar att Stig till vardags sköter underhåll av mindre vägar.

– De har en traktor så de kom hela vägen från Bertshult (närmare en mil bort, red anm) och sandade vägen. Men vi fick ju vänta ett tag för de fick köra fram och tillbaka flera gånger för att hämta mer sand.

Hon fortsätter:

– Vägen var ju fortfarande väldigt hal och varje gång det kom en backe fick bilar backa tillbaka och försöka gasa upp, och så halkar de och det är bilar som kör i diket. Alltså det är under all kritik.

– Det kom en till lastbil som min sambo fick putta upp med traktorn. Den här vägen är som en krigszon när det är halt ute. Jag vet inte om det behöver ske allvarliga olyckor för att något ska hända. Jag förstår inte, säger hon.

ANNONS

Trafikverket: ”Har uppenbarligen misslyckats”

Att Parisa Rasooli, och många andra som bor längs och i närheten av Eskilsbyvägen är upprörda över att vägen sköts dåligt, förstår Tommy Knappe, tillförordnad projektledare för underhåll på trafikområde Landvetter.

– Jag är lika frustrerad som de är. Här har det uppenbarligen misslyckats och det är bara att beklaga att det blir så här. Och jag har också fått indikationer från boende längs vägen att den har skötts dåligt.

– Det ska inte behöva vara såhär. Det är det enda jag kan säga. Men det hålls inte igen av några ekonomiska skäl eller liknande, absolut inte. Jag ligger på driftentreprenören att det ska halkbekämpas på det mindre vägnätet också. Sen ska man komma ihåg att det var en extrem väderlek just igår. Jag har sett bilder på andra ställen, och det har varit skridskobana på vägen.

Men att det var polisen som såg till att en saltbil till slut kom till vägen under måndagen köper han inte.

– Polisen kan inte påverka hur saltbilarna körs och i en sån här situation spelar det ingen roll om folk ringer oss heller. Det är väldigt enkelt, vi kör ut med allting som finns. Men det som ibland händer när det är sånt här väglag är att driftentreprenörens fordon inte heller kommer fram. Och är det en olycka på vägen någonstans så det är stopp, då kommer vi inte heller fram, säger han.

ANNONS

Vad ska ni göra för att det ska bli bättre längs Eskilsbyvägen framöver?

– Det är att se till att alla fordon är hela och fungerande och att tala om för vår driftentreprenör att inte hålla igen och halkbekämpa. Det är det vi kan göra. Men sen är regn på kalla vägbanor jättesvårt, det måste man förstå, säger Tommy Knappe.

Hur ska de som bor längs vägen tänka när det är vinterväglag?

– De ska köra försiktigt naturligtvis. Och när det är underkylt regn ska man nästan helst hålla sig borta från vägen, säger han.

LÄS MER:Lastbil stillastående på väg 542 — helt stopp i ett körfält

LÄS MER:Här är Härrydas mest sågade busslinje – klagomålen haglar

LÄS MER:Trafikverkets avståndstavlor lämnar utrymme för förvirring

ANNONS