Bildextra: Hulebäckselevers konstutställning i Mölnlycke

Tacktal och rosutdelning. Under fredagen höll Hulebäcksgymnasiets bildelever en vernissage av sin examensutställning i Mölnlycke kulturhus.
– Det är väldigt nervöst, men samtidigt roligt att se sina grejer upphängd på en vägg, berättar Moa Bergqvist.

ANNONS
|

Akrylmålningar, kolteckningar, grafiska tryck, akvareller och keramikfigurer samsas just nu om utrymmet i Nemeshallen i kulturhuset i Mölnlycke. De tolv konstnärerna bakom den aktuella utställningen är sistaårselever från Hulebäcksgymnasiets estetiska program.

– Eleverna visar upp sina bästa verk från sina tre år på bild- och forminriktningen, frukten av det hela, berättar bildläraren Lena Tidblom.

Under fredagens vernissage trängdes nyfikna besökare i lokalen tillsammans med lärare och elever. Bildlärarna passade på att tacka sina elever för åren som passerat i känslosamma tal, och så gjorde även rektor Anna Löfvenius:

”... Hoppas att ni tar med er all den här kreativiteten och modet ut i er framtid och ut i livet så att ni kan fortsätta att ifrågasätta, provocera och påverka och skapa uttryck i samtiden ...”

ANNONS

Fick börja utbildningen på distans: ”De har jobbat stenhårt”

Varje år är det en avslutande examensutställning av sistaårseleverna i Bild och form, men läraren Lena Tidblom berättar att just den här klassen är speciell eftersom de fick börja sin utbildning på distans, på grund av pandemin.

– Det var lite jobbigt för dem. En del jobbade på golvet och vissa från sängen. De har verkligen jobbat stenhårt nu på slutet och lärt sig jättemycket, förklarar hon och fortsätter:

– Det är en väldigt fin grupp, de har verkligen gått in för att hjälpa varandra att göra en publik utställning, att ta steget utanför skolan.

Den elev som fick ha ett av sina verk på affischen för examensutställningen är Moa Bergqvist. Hon blev glatt överraskad av att just hennes tavla valdes ut av lärare och personal från kulturhuset.

– Det är kul. Jag har spenderat mycket tid på den. De andra tyckte att det var bra jobbat. Jag hörde ingen som var besviken i alla fall, säger Moa Bergqvist och skrattar.

Hon har specialiserat sig på måleri och grafik, och berättar att den aktuella tavlan på affischen, som också hänger på väggen i lokalen, föreställer en kanadensisk gås i klänning och är inspirerad av Claude Monets tavla ”Springtime”.

ANNONS

– Det är en parodi på den. Själva uppgiften vi hade var kropp och konst. Jag älskar djur så jag ville göra något med djur. Det finns häftiga tavlor med djurhuvuden på en mänsklig kropp. Och jag tänkte att det var en cool grej att göra. Och kanadensiska gäss finns ju runt omkring här, förklarar hon.

Vad har du fått för reaktioner på just det verket?

– Många har sagt att den är vacker, och skulle vilja ha den i sitt vardagsrum.

En annan tavla som hänger på väggen bredvid Moa Bergqvist föreställer insekter.

– Den har jag också gjort. Jag är jätteintresserad av insekter. Djur och natur är ett stort intresse jag har, berättar hon.

Målade en tiger på tema gatukonst: ”Slutet på ett kapitel”

Moa Bergqvists klasskamrat Linn Roos har bland annat ställt ut en tavla på en tiger som är målad på en mörkblå bakgrund. Hon berättar att hon målade den under perioden som skolan hade gatukonst som tema.

– Tigern är akryl på duk, säger hon och nickar mot den stora färgglada tavlan och fortsätter:

–Det här känns lite som slutet på ett kapitel. Där man får visa vad man har gjort de här tre åren och stolt får visa hur man har utvecklats och vuxit som konstnär.

ANNONS

Bredvid hennes tavla med tigern har hon hängt en mindre tavla av ett hus målad med akvarellfärger.

– Keramik är jag inget större fan av, men akvarell, det är något med friheten med det.

Vad tänker du om dina klasskompisars verk?

– Det är väldigt personliga verk. Jag känner dem väl, så det lyser igenom vem som har gjort vad.

Hon vet redan vad hon allra helst vill härnäst.

– Jag hoppas att kunna komma in på en konstskola i Italien. Bara göra det som jag tycker är kul och lära känna nya människor, berättar Linn Roos.

LÄS MER:Nästa vecka kan sommaren komma till Härryda

LÄS MER:Våg av bilinbrott i Härryda – så skyddar du din bil

LÄS MER:Uppror på Facebook efter inlägg om pojke som kastade sten på hund

ANNONS