Beslut om nattomsorg i Härryda väntas – men hur det ska erbjudas är oklart

I hemmet eller på förskolan. Barnomsorg på obekväm arbetstid är på gång inom Härryda kommun. Men frågan kring hur det ska erbjudas har gjort att ett regelverk dröjt. På tisdag är ärendet uppe hos politikerna igen.

ANNONS

Hittills har Härryda kommun inte erbjudit barnomsorg på obekväm arbetstid, det vill säga kvällar, nätter och helger.

Men nu, under tisdagen ska nämnden för utbildning-, kultur- och fritid besluta om man ska anta reviderade placeringsföreskrifter, där kriterier för behovsprövning av rätt till barnomsorg på obekväma tider finns med.

Frågan om barnomsorg nattetid var uppe för diskussion i höstas

I höstas var frågan uppe i dåvarande välfärdsnämnden, men körde då fast på grund av att politikerna bland annat inte kunde enas i hur själva utförandet skulle gå till.

Maria Kornevik Jakobsson (C), dåvarande ordförande i välfärdsnämnden, föreslog att barnomsorg på obekväm arbetstid skulle ske hemma hos den enskilda kommuninvånaren. Något hon anser än idag.

ANNONS

Medan oppositionen med Siw Hallbert (S) i spetsen ansåg att barnomsorg inte ska begränsas till att utföras i den enskildes hem.

Med en knapp majoritet återremitterades ärendet tillbaka till förvaltningen, med uppgift att förtydliga att barnomsorg på obekväm tid skulle ske i hemmet. Och därefter antogs det i välfärdsnämnden i december.

Men efter att ärendet varit uppe hos kommunstyrelsen i januari fick förvaltningen åter frågan på sitt bord. Då med uppdraget att formulera om dokumentet så att det möjliggör ”barnomsorg på obekväm arbetstid i en förskolelokal i kommunen”.

Nu har förvaltningen fastslagit att det nya regelverket rörande barnomsorg på obekväm arbetstid kan antas i befintlig form, utan att själva utförandet behöver slås fast nu. Och under tisdagen är alltså frågan uppe hos nämnden igen.

– Ja, det är korrekt. Det som är uppe är placeringsföreskrifterna, och de säger ingenting om hur det ska ske, säger Sven Karlsson (M), som är ordförande i utbildningsnämnden.

Så det står inget alls i dokumenten om hur det kan utföras?

– Nej, inte i placeringsföreskrifterna. Det har ju varit olika turer i det här, det har ju pågått i nästan ett år det här ärendet. Men min egen uppfattning är identisk med Maria Kornevik Jakobssons. Att det bästa är att det sker i hemmet, men själva föreskrifterna talar inte om hemma eller borta. Jag kommer att föreslå att vi antar dem, det är ju ett förtydligande av placeringsföreskrifterna, det har varit bordlagt och återremitterat ett antal gånger. Men jag bestämmer inte själv, fortsätter han.

ANNONS

I kriterierna, som det nu ska tas beslut om, står det bland annat att den som söker barnomsorg på obekväm arbetstid ska styrka sina arbetstider. Men det står även att sökande ska ”styrka att hon/han prövat möjligheten att förändra sin arbetstid”.

Det sistnämnda vänder sig Siw Hallbert (S) emot.

– Det anser jag att vi inte kan kräva av en förälder. Så den meningen vill jag ska strykas, men vi får se vad som händer, säger hon.

LÄS MER:Råda församling går ut med varning efter falska fakturor

LÄS MER:Inbrott i förråd vid Råda Säteri

LÄS MER:Drömmen om Pixboguld lever

ANNONS