Drömmen om Pixboguld lever

Herrarna föll i den sjunde och avgörande matchen mot Falun IBK men för damerna lever drömmen. För tredje året i rad ställs de mot Thorengruppen i SM-finalen i Avicii Arena.

ANNONS
|

Det blir ingen SM-final för Pixbos herrar. Trots en underhållande och svängig tillställning mot de regerande mästarna Falun så föll man till slut på målsnöret i den sjunde och avgörande SM-semifinalen.

– Vi åker upp och är otroligt nära att kunna rå på Falun i en sjunde och avgörande match. Det är klart vi vill ta chansen att komma till SM-final när vi kommit så här långt. Utifrån det så känns det fortfarande lite tomt, säger tränaren Patric Löfborg.

Men det är ändå en tränare som är nöjd med säsongen. Som konstaterar att man gjort det bra utifrån de förutsättningar man hade. Efter en femteplats i grundserien, så slog man övertygande ut FBC Kalmarsund i kvartsfinalspelet.

ANNONS

– Vi hade som mål inför säsongen att ta oss till slutspel. Vi har fått bygga vårt spel under seriespelet och haft svackor. Men vi kom femma och var klara ganska tidigt. Det gjorde att vi kunde fokusera mycket på våra prestationer. Och vi gör en otroligt bra kvartsfinalserie mot Kalmarsund, rakt igenom, säger Löfborg.

Skillnad i erfarenhet

Väl där vann Pixbo med 4-2 och hade självförtroende inför finalen. Och även efter att man legat under med 0-2 i semifinalserien så lyckades herrlaget ta sig tillbaka och pressa storfavoriterna Falun till en sjunde och avgörande match. Men erfarenheten hos mästarna Falun blev avgörande.

– När man ställs mot ligans bästa lag i världens bästa liga så är det svårt när de får det att stämma på hemmaplan med publiken i ryggen. Och vi var lite för ineffektiva. Vi hade behövt sätta mer bollar och varit rakare i spelet, säger Löfborg.

Men även om laget föll så är tränaren nöjd med säsongen.

– Vi har startat en resa här med generationsväxling och vi har gjort det otroligt bra. Att få spela sådana här matcher med fullsatta läktare och höga krav ger oss något att bygga vidare på. Vi kommer starta på en högre nivå nästa år.

ANNONS

Hur viktigt blir det att ni får behålla truppen?

– Vi förlorar ju Martin Östholm till Schweiz men i övrigt vill vi behålla spelare samtidigt som det är viktigt att få in någon med spets som kan konkurrera, säger Löfborg.

Men herrarna är inte det enda Pixbolaget som tagit sig långt i årets SSL-upplaga. Damerna blev så sent som i fredags klara för SM-final för tredje året i rad.

– Det ska bli väldigt roligt. Vi har haft som mål att ta oss dit hela säsongen, det är säsongens höjdpunkt, säger tränaren Jonas Gustafsson.

Både under fjolårssäsongen och säsongen innan det så föll man med 4-5 i finalen mot just samma motstånd. Och en viss fokusförflyttning inom laget berättar Gustafsson att man har.

– Vi ska fokusera på oss själva. Vad vi kan göra bra istället för att fokusera på vad som kan gå fel eller vad de kan göra, säger Gustafsson och fortsätter:

– Om man fokuserar för mycket på vad man inte ska göra finns det en risk att man kliver in i finalen och inte vågar. Vi ska bygga på våra egna styrkor och skapa ett bra tillstånd.

Ökat självförtroende

Och det är kanske det bästa läget som man varit i hittills. För på vägen till SM-finalen så har man besegrat Thorengruppen först i Svenska Cupen och sedermera också i seriespelet.

ANNONS

– Att slå samma lag två gånger på kort tid och så nära inpå slutspelet, det är klart det gör vår tro lite större än om vi hade förlorat. Kanske kan det göra deras känsla lite sämre också, säger Gustafsson.

Gustafsson vill inte lyfta någon enskild spelare men tror ändå att små individuella detaljer kan komma att avgöra SM-finalen.

– Det kommer inte handla så mycket om det spelmässiga utan mer om att ta vara på tillfället. Att våga, vilja och vinna fler närkamper. Att täcka något mer skott än motståndaren. Vi har ett starkt lag och alla behöver prestera både defensivt och offensivt.

Men oavsett utkomst så kommer Gustafsson lämna Pixbo när säsongen är över. Men någon bitterljuv känsla vill han inte prata om.

– Nej det är väl det absolut bästa sättet man kan lämna på, med ett SM-guld, konstaterar han.

Och han vill inte diskutera framtiden i nuläget.

– Jag tar allt det där efter säsongen. Nu har vi en vecka att fokusera här.

Laget börjar resan mot Stockholm redan på torsdagen och finalen spelas 12:00 lördag på Avicii Arena.

LÄS MER:Glädjebeskedet: Efterlängtade halltider blir tillgängliga i nya sporthallen vid Mölnlycke fabriker

LÄS MER:Vinna eller försvinna för Pixbos herrar

LÄS MER:Pixbo utslaget efter tung förlust mot IBF Falun

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS